Miklós
-7 °C
2 °C

Súlyos vereség vár a Munkáspártra

2006.05.04. 14:59
Drámaian romlott a Munkáspárt megítélése az elmúlt napok amúgy nem túl jelentős belpolitikai botrányai miatt. A csütörtöki helyhatósági választásokon a liberális demokraták 2004-hez hasonlóan megelőzhetik a kormánypártot.

A vártnál nagyobb vereséget szenvedhet a csütörtöki helyhatósági választásokon a brit Munkáspárt, írja a Guardian. A párt belső felmérései négyszáz képviselői hely és tizenhat helyi önkormányzat elvesztését jósolják. Az utolsó nyilvános felmérésekhez képesti drámai visszaesést az elmúlt napok belpolitikai botrányainak tulajdonítják.

A brit bulvársajtó napok óta John Prescott miniszterelnök-helyettes csalfaságával foglalkozik, miután szeretője kitálalta a zaftos részleteket. Prescott amúgy maga robbantotta ki a történetet beismerésével. Vallomása szerint két évig csalta nejét 43 éves titkárnőjével, de kapcsolatuk "egy ideje véget ért".

Blair Prescott botrányát magánügynek minősítette. Komolyabb gondjai voltak Charles Clarke belügyminiszternek. Mint kiderült, a brit hatóságok börtönbüntetésük letöltése után egyszerűen szabadon engedték az országban a külföldi bűnözőket. Mint az Economist írja, arról lehet vitatkozni, hogy alapesetben normális dolog-e kitoloncolni a büntetésüket már letöltötteket, de a kormányzat kemény rendvédelmi programjának része volt a kitoloncolás ígérete.

A brit sajtó értesülései szerint mintegy ezer büntetését letöltött külföldit engedtek szabadon kitoloncolás nélkül, közülük a hatóságok csütörtöki közlése szerint csupán 38 hollétéről nem tudnak.

A negatív nyilvánosság mégis brutális rombolást végzett. A Londonban hagyományosan erős Munkáspárt a kerületek felében kisebbségbe kerülhet. Az elvándorló munkáspárti szavazók nagy része a lierális demokratákhoz állhat át, akik így második helyre zárkózhatnak fel a konzervatívok mögé, írja a Guardian.

A legutóbbi, 2004-es önkormányzati választásokon is ebben a sorrendben végeztek a pártok, azaz a Munkáspárt tovább gyengül helyi szinten.

A Munkáspárt saját felmérése szerint támogatóinak egy kimutatható hányada a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Pártra (BNP) adhatja szavazatát. A kihívásra Gordon Brown reagált, aki pár hónapja már kísérletet tett e nemzeti érzelmek felkorbácsolására. Ahogy akkor, úgy szerdán is megpróbálta kitépni a nacionalisták kezéből a brit zászlót. "A BNP-nek nem lenne szabad sajátjaként kezelni a brit nemzeti lobogót. Az a brit nemzet zászlaja, és amikor a brit emberek látják, a befogadást, a fairséget látják. Szembe kell szálnunk a BNP rasszizmusával" - mondta.

A csütörtöki választásokon az angol helyhatósági képviselői helyek csaknem negyedére, a 19 579 helyből 4361 helyre választanak képviselőt. Összesen 176 helyi önkormányzatot választanak újra, köztük London összes kerületi tanácsát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!