Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Őrizetbe vettek egy Nobel-díjast

2004.05.15. 16:48
A 70 éves Wole Soyinkát több tucat más tüntetővel együtt előállították Lagosban. A Nobel-díjas nigériai író szombaton kormányellenes tüntetésen követelte az elnök lemondását.
Őrizetbe vették Wole Soyinka Nobel-díjas nigériai írót szombaton egy lagosi kormányellenes tüntetésen. A 70 éves íróval együtt több tucat más tüntetőt is előállítottak. Az emberi jogi és más civil szervezetek által szervezett tiltakozó megmozdulás résztvevői Olusegun Obasanjo államelnök lemondását követelték.

A rendőrség könnygáz bevetésével oszlatta szét a körülbelül félezres tüntetést. A rendőrség illetékese megerősítette Soyinka őrizetbe vételét, de közölte, hogy egy órával előállítása után vádemelés nélkül szabadon engedték az írót.

Soyinka, aki 1986-ban kapott irodalmi Nobel-díjat, azzal vádolja Obasanjót, hogy anarchiába vezette Nigériát. A hatóságok a hónap elején a nyilvános gyülekezések tilalmát rendelték el az országban.

Ezzel reagáltak azokra a hírekre, hogy a katonaságon belül összesküvés folyik az 1999-ben demokratikusan megválasztott Obasanjo ellen, aki korábban maga is a katonai uralom emberei közé tartozott.

Az 1980-as években, Ibrahim Babangida tábornok kormányzata idején Woke Soyinka egy ideig a nigériai közlekedésbiztonsági hatóság főnöke volt. A Nobel-bizottság a díj odaítélésekor minden idők egyik legköltőibb angol nyelvű dramaturgjaként méltatta.

Több mint húsz színdarabot írt, és számos regénye, valamint verseskötete jelent meg. Politikai megnyilvánulásaiért Nigériában többször hónapokra bebörtönözték.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!