Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Nigériai hidegfúzió és az ottfelejtett űrhajós

2004.05.06. 21:56
Lagosi ismerőseink újabb és újabb ellenállhatatlan ajánlatokkal állnak elő: a legújabb nigériailevél-kampányokban például arra próbálják meg rávenni a jószándékú júzereket, hogy segédkezzenek a tizenöt éve egy titkos szovjet űrállomáson felejtett nigériai űrhajós hazatérésében, az óhatatlanul felmerülő költségek persze később busásan megtérülnének. Barrister Bernard Akumén, a különös körülmények között elhunyt Koffi Abacha nigériai fizikus ügyvédjén keresztül pedig egy szerencsés potom tízezer dollárért bevásárolhatja magát a hidegfúziós energiabizniszbe.
Az amerikai büntetőtörvénykönyv 419-es számú paragrafusa után csak 419-es csalóknak nevezett, általában nigériai bűnözők tevékenységének általános forgatókönyve, hogy segítséget kérő levélben részesedést kínálnak nem létező mesés vagyonokból. Az áldozatot a jutalékhoz jutás érdekében eleinte kisebb, majd egyre növekvő összegek elküldésére, esetleg a számlája feletti rendelkezés megosztására kérik.

A 419-es, vagy nigériai levelek immár többéves történetében egybehangzó vélemények szerint a titkos szovjet űrállomáson felejtett nigériai űrhajós szomorú históriája viszi el a pálmát. Ebben a pár hete felbukkant levélben Abacha Tunde nigériai asztronauta unokatestvére fordul az ismeretlen, ám remélhetőleg segítőkész címzetthez.

Hazajönne már

Tunde őrnagy volt az első afrikai az űrben 1979-ben, amikor titokban a szovjet Szaljut-6 űrálomásra utazott. Később szintén a Szojuz T-16Z-n a titkos szovjet katonai űrállomás, a Szaljut 8T fedélzetére szállították, a Szovjetunió felbomlása miatt azonban ottragadt. Kozmonautatársai ugyan visszatértek a Szojuz T-16Z-n a Földre, de az őrnagy helyett inkább csomagokat pakoltak az űrhajóba. Azóta szerencsére néha Progressz teherűrhajókkal biztosítják Tunde őrnagy ellátását. Itt a szemfülesebbek felfedezhetnek egy kisebb logikai bakugrást, hiszen a Progresszek küldözgetése helyett akár vissza is lehetett volna hozni a magányos afrikai űrhajóst, aki "jó kedélyállapotban van, de már haza szeretne jönni".

Bár a Szovjetunió felbomlott, az űrhajós az elmúlt 14 évben szerencsére megkapta a fizetését, ami mostanra tizenötmillió amerikai dollárra rúg. Már csak hozzá kéne jutni az összeghez, az űrhajóst az orosz űrhivatal ugyanis hárommillió dollárért visszahozná, úgyhogy ez bőven kijön a pénzből, az egyetlen probléma, hogy az ország törvényei nem teszik lehetővé, hogy az állampolgárok külföldön nyissanak számlákat. Pont ezért van szükség a kedves címzett segítségére, átutalnák a szükséges összeget a számlájára, fáradozásaiért cserébe pedig őt illeti a pénz húsz százaléka.

Bár a sztori logikailag nincs annyira jól felépítve, mint a korábbi nigériai levelek (meghalt államfő vagyonának kimenekítése és társai), például érthetetlen, hogy a Roszaviakoszmosz miért nem von le egyszerűen háromilliót Tunde számlájáról, és hozza haza saját hatáskörben a kozmonautát, az ötletért tech és tudomány-különdíjat osztottunk az ismeretlen szerzőnek, akitől csak orhosszal marad le kollégája, aki egy nigériai zseni találmányából kínál részesedést.

A bölcs professzor

Dr. Koffi Abacha nigériai fizikus egy titokzatos repülőgép-balesetben vesztette életét 1994-ben, mikor éppen egy konferenciára tartott, ahol bejelentette volna korszakalkotó felfedezését: a hidegfúziós reaktort. A szerkezet a belétáplált energia tízszeresét képes megtermelni, úgyhogy mindenképpen megcsinálja a szerencséjét, aki szabadalmaztatja a technológiát.

Barrister Bernard Akume éppen ezt ajánlja föl az egyik legfrissebb nigériailevél-kampányban, amiről a Registerből értesülhettünk. Az ügyvéd a sztori szerint egy biztonsági cégnél tíz éve őriztet két ládát: az egyikben valamiféle energiatermelő szerkezet van, amit a bölcs professzor csak "hidegfúziós üzemanyagcellának" hívott, a másik tele van feljegyzésekkel. Mindenki azt hiszi, hogy a dobozokban afrikai népművészeti tárgyak vannak, valódi tartalmukkal senki sincs tisztában, természetesen az ügyvéden és a kedves címzetten kívül.

Ha sikerül a ládákat külföldre juttatni, akkor a szerencsés és segítőkész partner huszonöt százalékos részesedést kap a szabadalom után járó jogdíjakból. Mindehhez csupán tízezer dollárra van szükség, kifizetni a tárolás és a szállítás költségeit, és kell némi pénz a helyi vámosok lefizetésére is.

A levelek áldozata

Számos anekdota kering arról, hogy hányan és hogyan estek áldozatául a nigériai csalóknak, de a 419-es levelek történetének legszomorúbb esete az volt, amikor végső kétségbeesésében és elkeseredésében egy tönkrement, 72 éves cseh nyugdíjas tavaly februárban Prágában meggyilkolta a nigériai nagykövetség konzulját.

A nyugdíjas több mint egy évig járt a konzul után, hogy segítsen visszaszereznie a pénzét a csalóktól, de sikertelenül, a diplomata ugyanis azt állította, hogy tehetetlen. Az idős férfi valószínűleg felindultságában elveszítette önuralmát és két pisztolylövéssel meggyilkolta a konzult, majd megsebesítette a segítségére siető követségi portást is. A konzulnak már csak pár hónap volt hátra a kiküldetéséből.  • Vennék
  • Hírek