Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Harvardi professzort vertek át a nigériai csalók

2004.04.01. 15:53
Nigériai csalók hatszázezer dollárral rövidítettek meg egy harvardi professzort, aki a SARS vírus elleni kutatásának támogatására kínai kollégáitól, barátaitól és diákjaitól gyűjtötte össze a több mint 122 millió forintnak megfelelő összeget.
A 38 éves Weldong Xu harvardi professzor, a Dana-Farber rákkutató intézet egykori munkatársa lagosi fiatalok áldozata lett. A professzortól a SARS vírus elleni kutatásának támogatására, kínai kollégáitól, barátaitól és diákjaitól összegyűjtött hatszázezert dollárt (több mint 122 millió forintot) csalták ki.

Nem létező vagyon

A visszaélést büntető 419-es számú paragrafus után 419-es csalóknak nevezett, általában nigériai bűnözők tevékenységének általános forgatókönyve, hogy segítséget kérő levélben részesedést kínálnak nem létező mesés vagyonokból. Az áldozatot a jutalékhoz jutás érdekében eleinte kisebb, majd egyre növekvő összegek elküldésére, esetleg a számlája feletti rendelkezés megosztására kérik. A becsapott embereknek nem ritkán többszázezer dollárjába kerül a kaland.

A kínai professzor is ebbe a csapdába esett, amikor ötvenmillió dolláros haszont remélve felvette a kapcsolatot az internetes szélhámosokkal, akik az emberbaráti szeretet és naivitás kihasználásával rövidítik meg áldozataikat.

Barátai pénzét tette kockára

Xun kívül a csalók további harmincöt személynek okoztak nagy értékű kárt, a kutató egy barátja például jelzálog alá helyeztették házaikat, hogy támogathassák a SARS vírussal kapcsolatos vizsgálatokat. "Ezek az emberek bíztak és hittek Xuben, elhitték a szavait" - nyilatkozta Steve Blair, a bostoni rendőrkapitányság detektíve.

Nem érzi csalásnak

Xu-t egy munkatársa leplezte le, aki korábban szintén a 419-es csalók áldozatául esett, így azonnal felismerte a helyzetet, amikor meglátta Xut és az egyik csalót a Dana-Farber intézet ebédlőjében beszélgetni.

Ezután Xu mindent beismert és a dokumentumokat, valamint az ügy részleteit a rendőrség rendelkezésére bocsátotta. Az esetet vizsgáló detektív szerint a kínai professzor még ma sem tudja, hogy átverték. "Nincs tisztában azzal, hogy itt csalásról van szó. Próbáltam vele megértetni, de nem értette, miért győzködöm" - nyilatkozta Blair.