Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Internetes csalások toplistája

2002.05.24. 14:10
A gyanútlan felhasználókat legtöbbször online aukciók során éri kár, míg leggyorsabban a nigériai ajánlatként ismert átverés terjed. Az amerikai fogyasztóvédők elkészítették az online csalások toplistáját.
A National Consumers League (NCL) amerikai fogyasztóvédő szervezet saját felmérése alapján közzétette a legelterjedtebb internetes csalási módszerek toplistáját. Az NCL szerint a leggyorsabban a "nigériai e-mail" terjed: az ezzel kapcsolatos bejelentések száma 2000-hez képest tavaly megkilencszereződött.

Leggyakrabban online árverések során éri kár az óvatlan felhasználókat, de sok bejelentés érkezett otthoni munkavégzéssel kapcsolatos levelek, fantasztikus üzleti lehetőségről szóló e-mailek, illetve hamis hitelkártya-ajánlatok miatt.

A nigériai ajánlat

A nigériai levelek különböző formában már húsz éve terjednek, korábban levélben és faxon, újabban e-mailen. A szerző ezekben azért kéri a címzett segítségét, hogy egy komoly összeget (általában több tízmillió dollárt) kijuttathasson az országból. Ehhez az áldozatnak meg kell adnia bankszámlájával kapcsolatos adatait, valamint át kell utalnia egy összeget a felmerülő költségek fedezésére.

A feladó természetesen busás részesedést ígér sikeres akció esetére. A dolog azonban gyakran nem ilyen átlátszó, a címzett megismerheti a feladót, akár el is utazhat Nigériába, ahol személyesen győződhet meg az ügy "komolyságáról". A csalássorozattal kapcsolatban a napokban hat embert letartóztattak Afrikában.

A toplista
1. Online aukció - rosszul bemutatott vagy el nem küldött tárgyak
2. Online vásárlás - rosszul bemutatott vagy el nem küldött (nem árverésen értékesített) cikkek
3. Nigériai ajánlat
4. Hardver-, szoftvervásárlás - rosszul bemutatott vagy el nem küldött számítástechnikai cikkek
5. Internet-hozzáférés - meg nem rendelt vagy meg nem kapott szolgáltatások kiszámlázása
6. Szolgáltatásvásárlás - ingyenesnek feltüntetett vagy meg nem rendelt szolgáltatás után a bankszámla vagy telefonszámla terhelése (gyakori felnőtt tartalmak esetén)
7. Otthoni munkavégzés - várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek
8. Kölcsönök - várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek
9. Hitelkártya-ajánlatok - várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek
10. Üzleti ajánlatok - várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek