Árpád
-2 °C
4 °C

Internetes csalások toplistája

2002.05.24. 14:10
A gyanútlan felhasználókat legtöbbször online aukciók során éri kár, míg leggyorsabban a nigériai ajánlatként ismert átverés terjed. Az amerikai fogyasztóvédők elkészítették az online csalások toplistáját.
A National Consumers League (NCL) amerikai fogyasztóvédő szervezet saját felmérése alapján közzétette a legelterjedtebb internetes csalási módszerek toplistáját. Az NCL szerint a leggyorsabban a "nigériai e-mail" terjed: az ezzel kapcsolatos bejelentések száma 2000-hez képest tavaly megkilencszereződött.

Leggyakrabban online árverések során éri kár az óvatlan felhasználókat, de sok bejelentés érkezett otthoni munkavégzéssel kapcsolatos levelek, fantasztikus üzleti lehetőségről szóló e-mailek, illetve hamis hitelkártya-ajánlatok miatt.

A nigériai ajánlat

A nigériai levelek különböző formában már húsz éve terjednek, korábban levélben és faxon, újabban e-mailen. A szerző ezekben azért kéri a címzett segítségét, hogy egy komoly összeget (általában több tízmillió dollárt) kijuttathasson az országból. Ehhez az áldozatnak meg kell adnia bankszámlájával kapcsolatos adatait, valamint át kell utalnia egy összeget a felmerülő költségek fedezésére.

A feladó természetesen busás részesedést ígér sikeres akció esetére. A dolog azonban gyakran nem ilyen átlátszó, a címzett megismerheti a feladót, akár el is utazhat Nigériába, ahol személyesen győződhet meg az ügy "komolyságáról". A csalássorozattal kapcsolatban a napokban hat embert letartóztattak Afrikában.

A toplista
1. Online aukció - rosszul bemutatott vagy el nem küldött tárgyak
2. Online vásárlás - rosszul bemutatott vagy el nem küldött (nem árverésen értékesített) cikkek
3. Nigériai ajánlat
4. Hardver-, szoftvervásárlás - rosszul bemutatott vagy el nem küldött számítástechnikai cikkek
5. Internet-hozzáférés - meg nem rendelt vagy meg nem kapott szolgáltatások kiszámlázása
6. Szolgáltatásvásárlás - ingyenesnek feltüntetett vagy meg nem rendelt szolgáltatás után a bankszámla vagy telefonszámla terhelése (gyakori felnőtt tartalmak esetén)
7. Otthoni munkavégzés - várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek
8. Kölcsönök - várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek
9. Hitelkártya-ajánlatok - várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek
10. Üzleti ajánlatok - várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?