Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Letartóztatták a nigériai emailes csalókat

2002.05.24. 14:29
Dél-Afrikában hat embert vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy közük van a "nigériai email és levél csalás" néven ismert ügyhöz. A letartóztatottak között van négy nigériai, egy kameruni és egy dél-afrikai állampolgár. A dél-afrikai rendőrség úgy véli, a csoport tagja volt a csalásra és drogkereskedelemre szakosodott nemzetközi kartellnek. A bűnözők évente több ezer levelet és emailt postáznak szerte a világba, kecsegtető üzleti lehetőséget ajánlva, majd rászedve áldozataikat.
A rendőrség nagy mennyiségű kábítószert, számítógépes berendezéseket és hamis iratokat foglalt le a gyanúsítottaktól. Dél-afrikai sajtóértesülések szerint az angol Scontland Yard nyomozói is részesei voltak a nyomozásnak. A londoni rendőrség sajtószóvivője azonban ezt nem tudta megerősíteni.

Százalékot ígérnek

A hat személy letartóztatásával fontos áttörés történhet a nemzetközi bűnbandák elleni harcban. Ezek a csoportok az évek során több száz millió dollárt csaltak már ki az áldozataiktól. Az átverés a nyugati világban a "nyugat-afrikai emelt díjazásos csalás", illetve "419-es csalás" néven ismert, utóbbi esetben utalva a nigériai BTK vonatkozó paragrafusára.

A lehetséges áldozatok levelet kapnak, illetve újabban emailt, melyben a küldő azt állítja, hogy nagyobb összegű pénzt kellene mozgatnia. A címzettnek jelentős százalékot ajánl fel készpénzben, ha az összeget ideiglenesen elhelyezheti a bankszámláján.

A csalók gyakran azt állítják, hogy a nigériai kormány egy befejezett üzlet ellenértékeként fizeti ki nekik a kilátásba helyezett összeget. Más esetekben azt állítják, hogy repülőgépbaleset utáni kártérítést kapnak hamarosan.

Költséges üzlet

Aki válaszol, és érdeklődik a részletek iránt, azt a választ kapja, hogy első lépésben némi pénzt kellene biztosítania például a banki költségek és a hivatali kiadások fedezésére. Ezek az "emelt díjak" igencsak zsebbe nyúlósak lehetnek, néhány esetben amerikai állampolgárok több száz ezer dollárt veszítettek így. Ha pedig valaki hozzáférést enged a bankszámlájához, az onnan elvihető pénzzel tűnnek el a csalók.

A nigériai kormány a csalás ellen küzdve felállított egy egységet Londonban, de sokan még így is lépre mennek az országból. Az egyik probléma, hogy sok áldozat még csak nem is jelenti, hogy kifosztották a csalók. Ennek oka az lehet, hogy szégyenlik az esetet, vagy esetleg az sem tudják, ki volna az ügyükben illetékes.

Tanácstalan kárvallottak

Az internetes csalások esetében nem is tisztázott, melyik hatósághoz kell fordulnia a polgárnak - mondta egy korábbi interjúban Roland Perry, a brit internetes bűnüldözői fórum alelnöke. Hova mehet valaki, ha nigériai emailt kap? Jelentse a nemzeti bűnüldözési nyomozóhivatalnak, a csalási egységnek, a high-tech bűnözési osztálynak vagy a helyi rendőrőrsnek? Ha bevisz valaki egy ilyen emailt az őrsre, vajon mit kezdjen vele az asztal mögött ülő zsaru - tette fel a kérdést Perry.

A londoni Metropolitan Police a különleges bűnügyek operatív osztályával együttműködve felállított egy weboldalt, melyen a nyugat-afrikai csalási ügyekben adnak tanácsot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!