Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Lebuktak a 'szoláriumos' rablók

2002.05.13. 16:49
A rendőrség elfogott egy kábítószerező rablópárost, akik két hét alatt 12 rablással, több mint egymillió forintot zsákmányoltak. Ugyancsak sikeresen zárult az a nyomozás, melyben egy 600 milliós gazdasági csalás tetteseit keresték.
A rendőrség elfogott egy rablópárost, mely a gyanú szerint alig két hét alatt, április 26-a és május 8-a között 12 rablást hajtott végre. Volt olyan nap, amikor három sikeres rablást követtek el. A kárérték az egyes akciókban 16 és 800 ezer forint volt.

A szoláriumokra buktak

- Az elkövetés módjából, néhány motívumból már a harmadik esetnél tudtuk, hogy egy újabb rablás-sorozattal állunk szemben - mondta a BRFK sajtótájékoztatóján Bodnár Zsolt, a nyomozófőosztály vezetője, aki szerint ebben az esetben a gyors siker annak köszönhető, hogy nagy erővel indították meg a nyomozást, és kaptak lakossági segítséget is.

A rablópárost a rendőrség berkein belül 'szoláriumos' rablóknak nevezték, mert főként szoláriumokat fosztottak ki, de máshol is eredménnyel jártak, ugyanis egy ékszerüzletben 800 ezer forintot zsákmányoltak. Az első esetekben még nem használtak lőfegyvert, de később beszereztek egy légpisztolyt, és ezzel követték el a rablásokat.

Kábítószerre kellett a pénz

A gyanúsítottakról a nyomozás végső stádiumában kiderült, hogy mindketten voltak már kábítószeres elvonókúrán, és az összes rablást azért követték el, hogy a pénzből drogot vásároljanak.

A rendőrök egy a körözött autóra vonatkozó állampolgári bejelentés után jutottak el a két gyanúsítotthoz. A bejelentés után egy érdi ház udvarán megtalálták a körözött Mazda 626-os autót. A rendőrök behatoltak a lakásba, ahol két férfit, és egy nőt találtak, és a házkutatás során előkerült több, a rablásokhoz köthető bizonyíték. A rendőrök elfogták 20 éves budapesti B. Endrét, és a 34 éves érdi P. Jánost.

Csalás vényekkel, a kár 627 millió forint

Sikeresen zárult egy nagy értékben elkövetett gazdasági csalás miatt indított nyomozás is. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) korábban az APEH Bűnügyi Igazgatóságának javaslatára kezdeményezett vizsgálatot egy vállalkozás ellenőrzésére.

A kiállított vények vizsgálatakor felmerült a bűncselekmény gyanúja. A vényeket aláíró nyugdíjas orvosnőnek ugyanis sem Budapesten, sem vidéken nem volt bejegyzett orvosi gyakorlata, nem rendelkezett bejelentett munkahellyel, valamint finanszírozási ellátásra nem volt jogosult.

Az OEP által lefolytatott ellenőrzés megállapította, hogy az orvosnő által kiállított vények fiktívek voltak, mivel a rajtuk feltüntetett lakcímeken a betegek nem voltak megtalálhatóak, továbbá a számukra felírt gyógyászati segédeszközöket nem kapták meg.

Jogtalan elszámolás

Az ügyben alaposabb vizsgálatot folytatott le a rendőrség, és kiderült, hogy az orvosnő, a jogosulatlanul kiállított vényekkel 1997. és 1999. között több mint 627 millió forintnyi társadalombiztosítási támogatást számolt el jogtalanul.

Gyanúsítottként hallgatták ki dr. L. Mária 70 éves érdi lakost. Az orvosnőt csalással gyanúsítják, mivel - közgyógyellátás címén - különböző gyógyászati segédeszközöket írt fel jogtalanul. Ugyancsak csalással gyanúsítják a vállalkozás kereskedelmi igazgatóját, K. Gábor 42 éves budapesti lakos.

Az ügyben magánokirat-hamisítás gyanúja miatt hallgatták ki S. Katalin 42 éves budapesti lakost, aki egy fővárosi kórház részére adományozott gyógyászati segédeszközökről kiállított adományozó leveleket más néven írta alá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!