Ágnes
2 °C
11 °C

Két év börtön a rabló biztonságiőrnek

2002.04.23. 11:53
Jogerősen két év börtönbüntetésre ítélték azt az egykori biztonsági őrt, aki azt a bankot fosztotta ki, ahol egyébként az értékekre vigyázott. A férfi az eltulajdonított 900 ezer forintból húszezret elköltött, a többit pedig elásta, így amikor lebukott, előkerült a maradék pénz.
Jogerősen két év börtönbüntetésre ítélte a Csongrád Megyei Bíróság azt a személy- és vagyonőrt, aki ez év februárban kirabolta az általa őrzött devizafiókot Szegeden. Tóth Zsoltot jelentős értékre, dologi erőszakkal elkövetett rablás miatt két év börtönbüntetésre ítélte már az első fokon eljáró Szegedi Városi Bíróság is még februárban, valamint három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és 10 évre a biztonsági őr foglalkozás gyakorlásától.

Az őr véletlenül rájött a kódra?

A 24 éves ruzsai férfi személy- és vagyonőrként dolgozott az egyik szegedi bank devizafiókjában. Tavaly decemberben egy véletlen során rájött a pénzváltó automata riasztójának kódjára, majd pedig megszerezte és lemásolta az intézmény kulcsait. Ez év február 13-án Tóth Zsolt arról értesült, hogy a pénzváltó automatába egy adminisztrációs hiba miatt dupla mennyiségű pénzt, körülbelül hatmillió forintot szállítanak.

Egy nappal később, zárás után, a férfi visszatért a bankfiókhoz, azt a másolt kulcsokkal kinyitotta, kiiktatta a pénzváltó automata riasztórendszerét, majd az automata ajtaját a magával hozott feszítővassal kinyitotta, és a résen benyúlva eltulajdonított 900 ezer forintot.

Elásta az őr a "szajrét"

Az automatában lévő további ötmillió forintot is megpróbálta elérni, de ez nem sikerült, így negyedóra elteltével felhagyott a próbálkozással, és elmenekült a helyszínről, a rabolt pénzből elköltött 20 ezer forintot, a többit elásta. Tóth Zsolt a bankfiók alkalmazottainak rendőrségi kihallgatása során bevallotta tettét. A férfi a gyorsított eljárásban tartott tárgyaláson is bűnösnek vallotta magát, és feltáró beismerő vallomást tett.

Elsőfok

Az első fokon eljáró bíróság javára írta a büntetlen előéletét, a beismerő vallomást, és azt, hogy a rabolt pénz megkerült. Tóth Zsolt terhére rótta azonban, hogy foglalkozása szabályaival durván visszaélve követte el tettét. Mindezért a törvényi minimumban kiszabható két év börtönbüntetésre ítélték a férfit. Az ítélet ellen vádlott és védője fellebbezett, tényállás téves megállapítása miatt, arra hivatkozva, hogy a vádlott nem tudta, mennyi pénz van az automatában.

Elutasított fellebbezés

A Csongrád Megyei Bíróság kedden született ítéletében a fellebbezést elutasította, egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. Az indoklásban elhangzott: a rendelkezésre álló tények nem hagynak kétséget, hogy Tóth Zsolt szándéka kétmillió forintot meghaladó rablásra irányult, tettében mindössze az idő rövidsége és az automata nyílásának szűkössége akadályozta meg.

A fellebbezések elutasítása után a másodfokú bíróság hivatalból felülvizsgálta és kiegészítette az elsőfokú ítéletet azzal, hogy Tóth Zsoltot a személy- és vagyonőr foglalkozástól tiltotta el tíz évre, és börtönbüntetésébe beszámítani rendelte az előzetesben töltött időt. A bíróság kiegészítette a tényállást azzal, hogy a vádlott alkalmazásának feltétele volt a büntetlen előélet, ezért azt az enyhítő körülmények sorából mellőzni rendelte. A férfi büntetése háromnegyedének letöltése után, másfél év elteltével feltételesen szabadlábra bocsátható.