Friderika
12 °C
29 °C

Bíróság elé kerül a halászlékocka-tolvaj

2002.04.05. 10:53
Halászlékockalopás miatt kell egy pécsi férfinek bíróság elé állnia a közeljövőben. A férfi szerencsétlenségére a lopott áru 74 forinttal lépte túl a 10 ezer forintos szabálysértési értékhatárt.
A peches tolvaj 74 forinttal lépte túl a 10 ezer forintos szabálysértési értékhatárt, amikor halászlékockákat próbált meg ellopni egy pécsi közértből - adta hírül a Havaria Press. A mintegy 140 doboznyi élelmiszerízesítő elrejtése nem lehetett könnyű feladat, s ezt a bolt alkalmazottai is kiszúrták.

Halászlé-matematika
Az Index prímszámszakértői és horgászszekciója szerint amennyiben a prímszámok törvényét és a hazai élelmiszerek árát figyelembe vesszük, a tolvaj 10 074 forint értékben a legvalószínűbben 138 darab 73 forintos halászlékockát tett zsebre. Ennél ugyanis sokkal valószerűtlenebb az a varáció, hogy 23 forint értékben 438 darabot próbált meg volna feltűnésmentesen kicsempészni a boltból. Amennyiben a történések valószínűségét helyesen számoltuk ki, úgy 138 dobozból - 828 halászlékockával - 1656 liter halászlét főzhetett volna a lebukott pécsi férfi. A kérdés már csak az, honnan vett volna hozzá közel 800 kilónyi halat?

Egy doboz halászlékocka miatt lesz priusza

A lebukás után derült ki, hogy a férfi körülbelül egy doboznyi halászlékockával haladta meg a 10 ezer forintos szabálysértési kategóriát, ezért lopás bűncselekménye miatt bíróság előtt kell majd felelnie tettéért.

Az alacsony értékben elkövetett lopás miatt a tolvaj valószínűleg pénzbüntetéssel megúszhatja az esetet, főleg ha válaszolni tud majd arra a bírói kérdésre, hogy miért volt szüksége a mintegy 1600 liter halászléhez elegendő élelmiszerízesítőre.

A képzett jogász megúszhatja

Január elején hasonló eset történt a borsodi megyeszékhelyen. Ott egy kinevezett bírónőt értek tetten a Tescóban, de a szakképzett jogász itt mindössze egy 9.800 forintos parfümöt lopott, ami a törvények szerint csak szabálysértés.