Olivér
5 °C
8 °C

Továbbra is csalással vádolják Tocsikot

2002.02.18. 13:53
Továbbra is csalással vádolja az ügyészség Tocsik Mártát, mert a testület szerint az ÁPV Rt. által kifizetett 804 millió forintos sikerdíjért nem végzett érdemi munkát. A jogásznő a hat évvel ezelőtti ügy kapcsán egyetlen kimutatást készített, az pedig saját sikerdíjának kiszámítását tartalmazta - hangzott el a Fővárosi Bíróságon ismertetett vádbeszédben.
A vádbeszéddel folytatódott a hat évvel ezelőtti privatizációs botrány kapcsán 804 milliós sikerdíjáról ismerté vált, csalással vádolt Tocsik Márta és nyolc társának a megismételt büntetőpere hétfőn a Fővárosi Bíróságon.

Zsarolták Tocsikot?

Az ÁPV Rt. négy egykori igazgató tanácsi tagját hanyag kezeléssel vádolják, mert kellő információ nélkül döntöttek Tocsik Márta alkalmazásáról és díjazásáról. Az ügyész szerint Boldvai László, a szocialista párt akkori pénztárnoka, és Budai György, a szabad demokratákhoz közel álló üzletember azzal fenyegette meg Tocsik Mártát, hogy csak akkor végezheti tovább tevékenységét, ha nekik is juttat a pénzből.

Tocsik Mártát továbbra is csalással vádolja a hat évvel ezelőtti privatizációs botrány kapcsán az ügyészség azért, mert álláspontja szerint az ÁPV Rt. által kifizetett 804 millió forintos sikerdíjért nem végzett érdemi munkát a jogásznő - derült ki a Fővárosi Bíróságon hétfőn elhangzott vádbeszédből.

- Tocsik Márta az ügy kapcsán egyetlen kimutatást készített, az pedig saját sikerdíjának kiszámítását tartalmazta - jegyezte meg az ügyész.

Új eljárás

A vádiratot 1997-ban nyújtották be a FB-hez, amely első fokon 1999-ben bűncselekmény hiányában mentette fel Tocsik Mártát és az ÁPV Rt. hanyag kezeléssel vádolt egykori igazgatótanácsi tagjait; ugyanakkor kimondta a bűnösségét a befolyással üzérkedés bűncselekményével vádolt Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőnek, a párt akkori pénztárnokának, valamint Budai György szabad demokratákhoz közel álló üzletembernek.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) azonban 2000 áprilisában megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárásra utasította a FB-t. A megismételt eljárás 2000 novemberében indult, és a főügyészség a LB iránymutatásának megfelelően befolyással üzérkedés helyett a lényegesen súlyosabban minősülő zsarolással vádolta meg Boldvait és Budait.

A megismételt elsőfokú eljárás során 2001 első félévében azonban nem tudott tárgyalást tartani a FB Tocsik Márta egészségi állapota miatt.

Terhelő nyilatkozatot adott, majd visszavonta

A vádlottak az eljárás során kivétel nélkül, következetesen tagadták bűnösségüket. Tocsik Márta azonban 1996. október 15-én éjjel a BRFK Gyorskocsi utcai épületében tartott kihallgatásán Boldvaira és Budaira terhelő nyilatkozatot tett, mondván: ők vették rá, hogy sikerdíjából több mint 340 millió forintot utaljon át az általuk megjelölt cégeknek, pedig azok semmifajta tényleges munkát nem végeztek.

Ezt a vallomását a jogásznő hónapok múlva visszavonta, és az azóta eltelt öt évben egyszer sem nyilatkozott Boldvai és Budai szerepéről, a védelem pedig vitatja, hogy a megítélése szerint furcsa körülmények között, szabálytalan módon felvett vallomás egyáltalán felhasználható-e a büntetőeljárásban.

Polgári per: Tocsik nem támadható

Tavaly júliusban első fokon, nem jogerősen elutasította a FB a Legfőbb Ügyészségnek (LÜ) felperesként Tocsik Márta és az ÁPV Rt. alperesek ellen benyújtott keresetét. A polgári perben a LÜ azt kéri a bíróságtól, mondja ki a sikerdíj alapjául szolgáló szerződések érvénytelenségét, mert jogszabályba, illetve jó erkölcsbe ütközőek, és kéri az eredeti állapot helyreállítását, azaz a sikerdíj visszafizetését. Az elsőfokú ítélet indoklása szerint a szerződések jogszerűek voltak, nem ütköztek a jó erkölcsbe, és azt sem jelenthető ki, hogy Tocsik Márta nem végzett munkát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?