Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Továbbra is csalással vádolják Tocsikot

2002.02.18. 13:53
Továbbra is csalással vádolja az ügyészség Tocsik Mártát, mert a testület szerint az ÁPV Rt. által kifizetett 804 millió forintos sikerdíjért nem végzett érdemi munkát. A jogásznő a hat évvel ezelőtti ügy kapcsán egyetlen kimutatást készített, az pedig saját sikerdíjának kiszámítását tartalmazta - hangzott el a Fővárosi Bíróságon ismertetett vádbeszédben.
A vádbeszéddel folytatódott a hat évvel ezelőtti privatizációs botrány kapcsán 804 milliós sikerdíjáról ismerté vált, csalással vádolt Tocsik Márta és nyolc társának a megismételt büntetőpere hétfőn a Fővárosi Bíróságon.

Zsarolták Tocsikot?

Az ÁPV Rt. négy egykori igazgató tanácsi tagját hanyag kezeléssel vádolják, mert kellő információ nélkül döntöttek Tocsik Márta alkalmazásáról és díjazásáról. Az ügyész szerint Boldvai László, a szocialista párt akkori pénztárnoka, és Budai György, a szabad demokratákhoz közel álló üzletember azzal fenyegette meg Tocsik Mártát, hogy csak akkor végezheti tovább tevékenységét, ha nekik is juttat a pénzből.

Tocsik Mártát továbbra is csalással vádolja a hat évvel ezelőtti privatizációs botrány kapcsán az ügyészség azért, mert álláspontja szerint az ÁPV Rt. által kifizetett 804 millió forintos sikerdíjért nem végzett érdemi munkát a jogásznő - derült ki a Fővárosi Bíróságon hétfőn elhangzott vádbeszédből.

- Tocsik Márta az ügy kapcsán egyetlen kimutatást készített, az pedig saját sikerdíjának kiszámítását tartalmazta - jegyezte meg az ügyész.

Új eljárás

A vádiratot 1997-ban nyújtották be a FB-hez, amely első fokon 1999-ben bűncselekmény hiányában mentette fel Tocsik Mártát és az ÁPV Rt. hanyag kezeléssel vádolt egykori igazgatótanácsi tagjait; ugyanakkor kimondta a bűnösségét a befolyással üzérkedés bűncselekményével vádolt Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőnek, a párt akkori pénztárnokának, valamint Budai György szabad demokratákhoz közel álló üzletembernek.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) azonban 2000 áprilisában megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárásra utasította a FB-t. A megismételt eljárás 2000 novemberében indult, és a főügyészség a LB iránymutatásának megfelelően befolyással üzérkedés helyett a lényegesen súlyosabban minősülő zsarolással vádolta meg Boldvait és Budait.

A megismételt elsőfokú eljárás során 2001 első félévében azonban nem tudott tárgyalást tartani a FB Tocsik Márta egészségi állapota miatt.

Terhelő nyilatkozatot adott, majd visszavonta

A vádlottak az eljárás során kivétel nélkül, következetesen tagadták bűnösségüket. Tocsik Márta azonban 1996. október 15-én éjjel a BRFK Gyorskocsi utcai épületében tartott kihallgatásán Boldvaira és Budaira terhelő nyilatkozatot tett, mondván: ők vették rá, hogy sikerdíjából több mint 340 millió forintot utaljon át az általuk megjelölt cégeknek, pedig azok semmifajta tényleges munkát nem végeztek.

Ezt a vallomását a jogásznő hónapok múlva visszavonta, és az azóta eltelt öt évben egyszer sem nyilatkozott Boldvai és Budai szerepéről, a védelem pedig vitatja, hogy a megítélése szerint furcsa körülmények között, szabálytalan módon felvett vallomás egyáltalán felhasználható-e a büntetőeljárásban.

Polgári per: Tocsik nem támadható

Tavaly júliusban első fokon, nem jogerősen elutasította a FB a Legfőbb Ügyészségnek (LÜ) felperesként Tocsik Márta és az ÁPV Rt. alperesek ellen benyújtott keresetét. A polgári perben a LÜ azt kéri a bíróságtól, mondja ki a sikerdíj alapjául szolgáló szerződések érvénytelenségét, mert jogszabályba, illetve jó erkölcsbe ütközőek, és kéri az eredeti állapot helyreállítását, azaz a sikerdíj visszafizetését. Az elsőfokú ítélet indoklása szerint a szerződések jogszerűek voltak, nem ütköztek a jó erkölcsbe, és azt sem jelenthető ki, hogy Tocsik Márta nem végzett munkát.