Judit
3 °C
7 °C

Ismét vádbeszéd a Tocsik-perben

2002.02.17. 11:35
Harmadszor hangzik el vádbeszéd hétfőn az 1997 óta tartó Tocsik-perben. Az egyik kérdés, ezúttal bűnösnek találják-e a jogásznőt, a másik, a bíróság megállapítja-e a zsarolást Boldvai László és Budai György esetében.
A vádbeszéddel folytatódik a hat évvel ezelőtti privatizációs botrány kapcsán 804 milliós sikerdíjáról ismerté vált, csalással vádolt Tocsik Márta és nyolc társának a megismételt büntetőpere hétfőn a Fővárosi Bíróságon.

A vádiratot 1997-ban nyújtották be a FB-hez, amely első fokon 1999-ben bűncselekmény hiányában mentette fel Tocsik Mártát és az ÁPV Rt. hanyag kezeléssel vádolt egykori igazgatótanácsi tagjait; ugyanakkor kimondta a bűnösségét a befolyással üzérkedés bűncselekményével vádolt Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőnek, a párt akkori pénztárnokának, valamint Budai György szabad demokratákhoz közel álló üzletembernek.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) azonban 2000 áprilisában megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárásra utasította a FB-t.

Zsaroltak-e a pártközeli vállalkozók?

A megismételt eljárás 2000 novemberében indult, és a főügyészség a LB iránymutatásának megfelelően befolyással üzérkedés helyett a lényegesen súlyosabban minősülő zsarolással vádolta meg Boldvait és Budait. A megismételt elsőfokú eljárás során 2001 első félévében azonban nem tudott tárgyalást tartani a FB Tocsik Márta egészségi állapota miatt.

A vádlottak az eljárás során kivétel nélkül, következetesen tagadták bűnösségüket. Tocsik Márta azonban 1996. október 15-én éjjel a BRFK Gyorskocsi utcai épületében tartott kihallgatásán Boldvaira és Budaira terhelő nyilatkozatot tett, mondván: ők vették rá, hogy sikerdíjából több mint 340 millió forintot utaljon át az általuk megjelölt cégeknek, pedig azok semmifajta tényleges munkát nem végeztek.

Ezt a vallomását a jogásznő hónapok múlva visszavonta, és az azóta eltelt öt évben egyszer sem nyilatkozott Boldvai és Budai szerepéről, a védelem pedig vitatja, hogy a megítélése szerint furcsa körülmények között, szabálytalan módon felvett vallomás egyáltalán felhasználható-e a büntetőeljárásban.

Nem jogerősen jogszerű szerződések

Tavaly júliusban első fokon, nem jogerősen elutasította a FB a Legfőbb Ügyészségnek (LÜ) felperesként Tocsik Márta és az ÁPV Rt. alperesek ellen benyújtott keresetét. A polgári perben a LÜ azt kéri a bíróságtól, mondja ki a sikerdíj alapjául szolgáló szerződések érvénytelenségét, mert jogszabályba, illetve jó erkölcsbe ütközőek, és kéri az eredeti állapot helyre állítását, azaz a sikerdíj visszafizetését.

Az elsőfokú ítélet indoklása szerint a szerződések jogszerűek voltak, nem ütköztek a jó erkölcsbe, és azt sem jelenthető ki, hogy Tocsik Márta nem végzett munkát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?