Virág
0 °C
2 °C

Suchman József Attila-kéziratokról tárgyalt

2001.11.12. 14:23
Neve azért szerepelt Budai György, szabad demokratákhoz közel álló üzletember telefonkönyvében, mert József Attila-kéziratokról tárgyalt vele - jelentette ki a Tocsik-per hétfői tárgyalásán Suchman Tamás, volt privatizácis miniszter.
Suchman Tamás volt privatizációs miniszter a Tocsik-perben hétfőn a Fővárosi Bíróság előtt tett tanúvallomásában előadta, hogy József Attila-kéziratok kapcsán tartotta a kapcsolatot a vádbeli időszakban a privatizációs botrányban zsarolással vádolt Budai György üzletemberrel.

Mindez a tárgyaláson úgy került szóba, hogy a bírónő rákérdezett, miért szerepelhet Suchman neve a vádiratban "szabad demokratákhoz közelállóként" aposztrofált Budai György naptárában, illetve telefonos füzetében. Suchman Tamás válaszként megjegyezte: a neve sok száz naptárban és sok ezer telefonkönyvben szerepel. Majd hozzáfűzte: kedvenc költője kéziratainak megvásárlásáról tárgyalt 1996 tavaszán, nyarán Budai Györggyel több ízben is.

Tocsik Márta
Tocsik Mártát és az ÁPV Rt. egykori vezető jogászát csalással, négy volt ÁPV Rt.-s vezetőt hanyag kezeléssel, Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőt, aki a vádbeli cselekmények idején pártpénztárnok volt, továbbá Vitos Zoltán és Budai György üzletembereket pedig zsarolással vádolja az ügyészség.

Suchman Tamás 1995 márciusa és 1996 augusztusa között volt a Horn-kormány privatizációért felelős tárca nélküli minisztere. A hétfői tárgyaláson elmondta: a belterületi földek kapcsán az önkormányzatoknak törvényesen járó követelések ügyében ő javasolta az alkudozást az automatikus kifizetés helyett, és a külső szakértő igénybevételét sem ellenezte, csupán a kifizetett sikerdíj mértékét tartotta magasnak. (Az ÁPV Rt. külső tanácsadója ezúttal Tocsik Márta volt, a sikerdíj összege pedig 804 millió forint volt.)