Virág
0 °C
2 °C

Tocsik titkárnője és Budai titkára a bíróság előtt

2001.07.09. 20:08
Az önkormányzati belterületi földek megváltásával összefüggésben éjszakákba nyúló adategyeztetésekről számolt be a Fővárosi Bíróságon Tocsik Márta volt titkárnője, a jogásznő nevéről ismert büntetőper hétfői tárgyalásán. Tocsik Mártát az 1996-ban kipattant privatizációs botrány nyomán csalással vádolja az ügyészség. A vád szerint az ÁPV Rt. el nem végzett munkáért juttatott Tocsik Mártának 1996-ban 804 millió forintos sikerdíjat az önkormányzati belterületi földek megváltása kapcsán.
A bíróság előtti tanúvallomásában Tocsik Márta volt titkárnője elmondta: az önkormányzatok egy Tocsik Mártától kapott űrlapon közölték a privatizált cégek területe után igényelt megváltási összeget, valamint a követelésüket megalapozó adatokat. A titkárnő szerint szerződések és cégdokumentumok alapján egyenként hasonlították össze Tocsik Márta irodájában az önkormányzatok, illetve a helyhatóságokat képviselő Vektor Rt. által megadott adatokat a dokumentumokban szereplő számokkal.

Liszkai többször járt Tocsik irodájában

A titkárnő tanúvallomásában felidézte azt is, hogy Tocsik Mártát számos polgármester, illetve önkormányzati megbízott kereste meg irodájában. Közülük egyesekkel csendesen, az erőszakosabbakkal pedig hangos vita után állapodott meg Tocsik Márta az ÁPV Rt. nevében a belterületi földek megvásárlásáról. A titkárnő szólt arról is, hogy Liszkai Péter, a per másodrendű vádlottja, az ÁPV Rt. volt jogi igazgatója többször járt a jogásznő Vörösmarty téri irodájában.

A tanú bíróság előtti magyarázata szerint a per vádlottjai közül Boldvai László és Budai György neve külön oldalon szerepelt telefonregiszterében, hogyha hívják, akkor soron kívül kapcsolja be őket Tocsik Mártához. A volt titkárnő beszámolt arról is, hogy a perben szintén vádlott Vitos Zoltán több alkalommal kereste telefonon Tocsik Mártát, és egyszer személyesen is vitt borítékot az irodába.

Budai titkára nem tudott főnöke gazdasági ügyeiről?

A Tocsik-perben a Fővárosi Főügyészség zsarolás bűntettével vádolja Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőt, aki 1996-ban az MSZP pénztárnoka volt, illetve Budai György szabad demokratákhoz közel álló üzletembert, Vitos Zoltán esetében pedig - mivel az ügyészség szerint cselekményeiben Boldvai Lászlóhoz köthető - bűnsegédként elkövetett zsarolás bűntette a vád minősítése. A Tocsik-perben zsarolás bűntettével vádolt Budai György titkára tanúmeghallgatásán a bíróság előtt hangsúlyozta: főnöke gazdasági tevékenységéről sohasem volt tudomása, mivel neki az üzletember napi programjának szervezése a feladata.

A titkár a Tocsik-ügy kipattanását követően lefoglalt asztali naptárát a bíróval együtt átlapozva olvasta ki 1996-os bejegyzéseiből, hogy Budai György számára találkozókat szervezett Tocsik Mártával, valamint Boldvai Lászlóval. A napló tanúsága szerint Budai György gyakran tárgyalt Virág Attilával, az ÁPV Rt. igazgatóságának tagjával. Az üzletember találkozott Kocsis Istvánnal, az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettesével, majd vezérigazgatójával, Szokai Imrével, az ÁPV Rt. elnökével és Suchman Tamás privatizációs miniszterrel.

Ügyvédi kérdésre a tanú nem tudta megmondani, hogy a Boldvai László és Budai György megbeszélt találkozói valóban létrejöttek-e, s ha igen, azokon miről lehetett szó. A titkár védői kérdésre arra sem tudott válaszolni, hogy Boldvai és Budai foglalkozott-e a Corvin egyetem létrehozásának, illetve az időkerék nevű műtárgy budapesti felállításának gondolatával. Kenéz Andrea tanácsvezető bíró idézett Tocsik Márta rendőrségen tett vallomásából, amely szerint Budai György titkára vitte el irodájába aláírásra az Utilitas Rt.-vel kötött szerződését.

Tocsik 343 millió forintot utalt Boldvainak és Budainak

A titkár szerint nem ő volt a kézbesítő, és a tárgyaláson szembesítéskor ugyanezt mondta Tocsik Márta volt titkárnője is, aki a szerződéseket átvette. A Tocsik-perben lefolytatott első bírósági eljárásban megállapított tényállás szerint Boldvai László, Vitos Zoltán és Budai György az akkori kormányzó pártokra - az MSZP-re és az SZDSZ-re - hivatkozással azt a képzetet keltette Tocsik Mártában, hogy az ÁPV Rt.-től kapott megbízását csak akkor tarthatja meg, ha fizet.

Boldvai, illetve Vitos "utasításainak" megfelelően Tocsik Márta összesen mintegy 231 millió forintot utalt át 1996-ban az Arány Rt.-nek, Budai György felhívására pedig 112 millió forintot utalt át az Utilitas Rt.-nek. A Tocsik-per szerdán az Utilitas Rt. vezetőinek meghallgatásával folytatódik.