Ödön
1 °C
11 °C

Internetes csalást szervezett a tőzsdefelügyelet

2002.01.30. 14:38
Az amerikai értékpapír-felügyelet (Securities and Exchange Commission, SEC) saját internetes befektetési csalást szervezett, hogy a hiszékeny befektetőket így figyelmeztesse a mesés hasznot ígérő oldalak veszélyeire. A szervezet álvállalkozásának honlapján két nap alatt 125 ezer ügyfél jelentkezett befektetési szándékkal.
A SEC pénteken adott ki sajtóközleményt a nem létező McWhortle Enterprises nevében - írja a Financial Times. A közlemény arról szólt, hogy a nagy múltra visszatekintő, közismert cég január 30-án tőzsdére megy, és a közeljövőben gyártani kezdi "Bio-Hazard Alert Detector" nevű készülékét, amely biológiaiterror-támadás esetén figyelmezteti használóját a veszélyre.

Kamu nyilatkozatok és jelentések

Az interneten közétett közleményről el lehetett jutni a cég (azóta elérhetetlen) honlapjára, ahol a cégvezetők beszámolója, tőzsdei elemzők véleménye és pénzügyi jelentések voltak olvashatók. A nyilatkozatok egytől egyig a cég sikeréről és különösen nagy várható haszonról szóltak.

125 ezer ügyfél két nap alatt

A hiszékeny ügyfelek a honlapon azonnal jelezhették befektetési szándékukat - az "invest now" gombra kattintva azonban csak egy figyelmeztető felirat jelent meg: "Ha eddig eljutottál, akkor Téged könnyű átverni!" Két nap alatt 125 ezer ember olvashatta a szöveget.

A SEC nem számított ennyi jelentkezőre

Az értékpapír-felügyeletet meglepte, hogy az utóbbi évek botrányai után még mindig ennyien volnának hajlandók pénzt adni egy alig hihető ígéret hallatán. A SEC egyik tisztviselője szerint elképzelhető, hogy további akciókkal próbálják észre téríteni a gazdagodni vágyó hiszékeny befektetőket.

A legutóbbi esetek

A SEC január hetedikén ismertette annak a piramisjátéknak a részleteit, amelyet egy Invest Better 2001 nevű társaság indított 2001 őszén. Egy kaliforniai fiatalember weboldalán azt ígérte a hiszékeny befektetőknek, hogy pénzüket 2500 százalékos haszonnal fialtatja sportfogadásokon. Ezt nagyjából ezer ember el is hitte, akik két hónap alatt összesen több mint egymillió dollárt utaltak át a tizenhét éves srácnak.

Néhány hónappal korábban leplezték le Donald A. Englisht, akinek EE-Biz Ventures nevű internetes vállalkozása néhány nap alatt 100 százalékos hozamot ígért a befektetőknek. Tódultak is az ügyfelek, egy-két hónap alatt 56 ezer amerikai polgártól 50 millió dollár érkezett a cég számlájára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?