Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Az első piramis Tokióban

2001.12.19. 12:23
A HSBC-hez tartozó Republic New York Securities befektetési társaság egy manhattani bíróság előtt elismerte, hogy vezetői segítettek egy olyan piramisjáték fedezésében, amellyel ötvenegy japán cégtől több mint 600 millió dollárt csalt ki egy kereskedőjük a kilencvenes években. A társaság 606 millió dollár kártérítést fizet.
Martin Armstrong, akit már 1999-ben bíróság elé állítottak, a kilencvenes években azt ígérte a japán befektetőknek, hogy pénzüket amerikai papírokba fekteti, és különösen magas haszonnal fizeti vissza - közölte a South China Morning Post. A kicsalt összegeket azonban nem fektette be, és a régebbi ügyfeleket az újabbak pénzéből fizette ki.

A cégvezetők is benne voltak

A Republic New York Securities, amit 1999-ben megvett a HSBC Holdings, most elismerte, hogy több magas rangú tisztviselője is segített Armstrongnak a csalás leplezésében. A cégvezetők rendszeresen levélben biztosították ügyfeleiket, hogy pénzük jó helyen van. Egyszer még az is előfordult, hogy egy Philadelphiába utazó japán üzletembernek személyesen mutattak hamis táblázatokat a menedzserek.

Komoly eredményjavulás

A pénz igencsak jól jön a japán cégeknek: a legtöbbet, 11 milliárd jent (86 millió dollárt) a Chudanko elektronikai vállalat kapja, ezzel 46 százalékkal javul idei eredménye. A csalás legnagyobb vesztese annak idején az Alps Electric volt (21 milliárd jenes befektetéssel), de ez a cég most csak 7,4 milliárd jent követelt.