Eszter, Eliza
EUR 382,18 Ft
USD 358,31 Ft
14 °C
24 °C

Piramisjáték naiv adókerülőknek

2001.05.16. 15:35
Rejtett piramisjátéknak minősítette a kansasi bíróság egy olyan cég tevékenységét, amely azzal kecsegtetett, hogy a "belépődíjat" befizetők adóját legálisan csökkentik, miközben a résztvevőket valójában újabb és újabb "játékosok" beszervezésére ösztönözték - az interneten keresztül is. Az 50 ezer ügyfelet szerzett társaság működését felfüggesztették, de a tulajdonos Las Vegasban újra próbálkozik.
Az ötvenezer tag zsebéből közel 100 millió dollárt gyűjtött össze egy Kansas állambeli cég - írja a New York Times. A cég - amelyről az az érdekesség is kiderült, hogy tagjai körében több néven volt ismert (Tax People, Renaissance, illetve TheTaxPeopleNet - 300 dollár egyszeri belépési és havi 100 dolláros tagdíjat kért cserébe a grandiózus adócsökkentési ígéretekért. (A cég weboldalának megnézése előtt szerezzünk egy amerikai államhoz tartozó valós irányítószámot, a rendszer ugyanis csak annak beírása után enged körülnézni a site-on.) A háromnevű társaság azt "garantálta", hogy segítségével legalább 5000 dollár vonható le a belépők adóalapjából. A Tax People óvatos volt: igyekezte elkerülni a piramisjátéknak még a látszatát is, ezért úgy hirdették szolgáltatásukat, hogy a 300 dollártért cserébe az ügyfelek egy olyan könyvekből és kazettákból álló csomagot kapnak, amely segítséget nyújt az adóalap csökkentéshez, illetve adó-visszaigényléshez.

Csali, golfütő áfás számlára

A vállalat elhitette ügyfeleivel, hogy közreműködésükkel olyan tevékenységek, mint a golf, a halászat, a vadászat és egyéb szabadidős programok költsége mind levonható az adóból. Sőt, az is a káprázatos ajánlatok között szerepelt, hogy ha az ügyfelek saját gyermekeiket is beszervezik, akkor tandíjukból fejenként 5250 dollár visszaigényelhető. Nem maradtak el a figyelemfelkeltő jelmondatok sem, ezekben legtöbbször az szerepelt, hogy a belépők a törvény adta lehetőségek szerinti minimumra csökkenthetik adójukat, így megszabadulhatnak adósságaiktól, és sokkal jobban élhetnek.

Som Lajos is nehezen döntene

A kansasi bíróság ugyan a piramisjáték szót használta, mégsem tiltott játékszervezésre, hanem a kereskedelmi jogszabályok megsértésére hivatkozva függesztette fel a vállalat tevékenységét. A cég ügyvédei viszont egyértelműen elutasították a piramisjáték-szervezéssel kapcsolatos vádakat. Ők azt állítják, hogy ügyfeleiket nem tagdíjakból (ez a klasszikus piramisjáték egyik ismertetőjegye), hanem az eladott 300 dolláros tanácsadócsomagokból befolyt bevételből jutalmazták, magyarán van egy kézzelfogható termék a szervezet mögött. Ma is működő honlapján is azt állítja a cég, az ügyfeleket aszerint jutalmazzák, hogy mennyit tudnak értékesíteni az adózást megkönnyítő csomagból.

Már Las Vegasban jár a kaszás

A bíróság viszont úgy érvelt, hogy illegális piramisjátékra utal az, hogy az első körökben belépők még nagyot kaszáltak, míg a később beszervezetteknek esélyük sem volt a profitszerzésre. A döntés alapján a vállalat nem végezhet üzleti tevékenységet Kansas államban, a cégtulajdonos, Michael C. Cooper számláit befagyasztották, egyéb tulajdonairól pedig nem ő, hanem a kirendelt csődgondnok rendelkezik. (Megközelítően kilencmillió dollárnyi készpénzről és egyéb ingóságokról van szó.) A történet azonban ezzel valószínűleg nem ér véget, hiszen időközben kiderült, Coopert sem ejtették a feje tetejére, hiszen még meg sem száradt a tinta a bírósági végzésen, de máris az üzlet újraindítására készül, mégpedig Las Vegasban.

Néhány jótanács a piramisjáték-szervezők ellen
1. Kerülendők az olyan ajánlatok, amelyek jutalékot ígérnek új tagok beszervezéséért.
2. A leggyanúsabb, ha új ügyfelek beszervezéséért pénz jár, de mást nem is kell tenni.
3. Nem árt az óvatosság, ha az ajánlatban kimagasló nyereségről és fantasztikus termékekről esik szó.
4. A referenciák néha nem igaziak.
5. Nem szabad fizetni vagy szerződést aláírni olyan szituációban, amikor a beszervezők extázis-közeli állapotban igyekeznek meggyőzni, és főleg akkor kell óvatosnak lenni, ha már nehezen bírjuk a ránk nehezedő nyomást.
6. Az ilyen üzleti ajánlatokat érdemes ügyvéddel egyeztetni, vagy utánanézni a cégnek a hivatalos nyilvántartásokban.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás