Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Danielle Steel-módszer a gazdasági bűnözésben

2001.07.31. 12:42
Barátnők és nagynénik terjesztik a felvilágosult Nagy-Britanniában, sémája az unalomig ismert, a csalóknak mégis sikerült rövid idő alatt körülbelül 450 millió fontot (181 milliárd forintot) kiszedniük a naiv asszonyokból és leányokból egy klasszikus piramisjátékkal.
Mintha egy szerelmesregénygyár marketingcsapata főzte volna ki, hogyan lehet pénzt a leghatékonyabban kipréselni a tudatlan nőkből: a szlogenek az uniszex vagy inkább férfiközpontú piramisoknál szokásos "fantasztikus befektetési lehetőség" - "fialtassa pénzét heti 50 százalék kamattal"-vonal helyett a barátságra és a női összetartásra építettek.

Áthasít Anglián, mint rózsaszín beretva a bikinivonalon

A Women Empowering Women elnevezésű piramisjáték az Egyesült Államokból került át Nagy-Britanniába, elsőként Wight szigetére érkezett meg, anyagi romlásba taszítva több száz embert. Ez azonban nem szegte a kedvét a kalandos kedvű 150 ezernek, akik az ország más tájain - Dél-Walesben, Glasgow-ban, Oldghamben, Wiganben, Croydonban, Somersetben, Chelsea-ben és Derbyshire-ben - ezután csatlakoztak a hálózathoz.

Kapol szívecskét ha adol pénzet

Lássuk, hogyan főzték ki a dolgot Danielle Steel lelki rokonai. A belépő 3 ezer font (1 millió 200 ezer forint) volt, de ezt a rózsaszín masnit viselő résztvevők ajándékba adták asszonytársaiknak. Az "ajándék" fejében nem a durva hangzású 'tagságot' nyerték el, hanem kaptak egy kis piros szívecskét. Aki beszervezte maga alá a kötelező 8 tagot, az nagyobb szívecskére lett jogosult.

Az Index Tömeges Csalások Hivatalának egyik háttérelemzője párhuzamot vont a 3 ezer fontos női szívek, illetve a férfiak számára számos weboldalon szintén piramiselven árult Porsche-nyomatok között.

Ha minden áldozat elejtette a maga 8 prédáját, a belépő rövid idő alatt 24 ezer fontot kapott volna vissza.

Puha, meleg, selymes, aljas

A toborzás, a játék lelke, nem rideg iskolai termekben vagy más bérelt helyiségekben folyt, hanem valamelyik barátnő lakásán.

A piramisjáték ugyan nem jött be annyira, mint a Spice Girls, de a 150 ezer beszervezett meglepően jó eredmény
Az érzelmi ráhatás a trükk alapeleme, ezért a beszervezetteket a beszervező - az esetek többségében barátnő, családtag vagy kolléga - hetente meglátogatta vagy felhívta telefonon. A dolog "nőideológiai" háttereként pedig megpróbálták elhitetni a delikvensekkel, hogy a részvétellel független nővé faragják magukat, aki önálló pénzkeresettel rendelkezik.
Ennél azért a Spice Girls is hitelesebben képviselte a feminizmust - szögezte le az Index Összehasonlító Nőszociológiai Laborjának vezetője. Nem is jött be annyira, mint a Spice Girls, de a 150 ezer beszervezett meglepően jó eredmény, különös tekintettel az ott is magasnak számító beugróra. Meg is hőkölt a brit kormány, és több miniszter figyelmeztette a hölgyeket, hogy véletlenül se csatlakozzanak a hálózathoz. Elképzelhető, hogy mekkora foganatja lehet egy ilyen figyelmeztetésnek azokra a nőkre, akiknek egyetlen esélye, ha újabb balfácánokat (baltyúkokat?) tudnak maguk alá szervezni.

Mivel a befizetések ajándék címen futnak, a kormány egyelőre csak tanulmányozza a lehetséges jogi ellenlépéseket.