Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Földönkívüliek a dotkombizniszben

2001.07.04. 08:53
A piramisjáték és az emberi butaság örök, gondolta egy amerikai munkanélküli, az EE-Biz Ventures alapítója. Nem is kellett csalódnia, a cég mellé kirendelt csődgondnok azóta is szédül az emberi hülyeség bugyrainak látványától.

Biztos alapok

Az 53 éves oklahamai munkanélküli, Donald A. English a teljes anyagi romlás és a kilakoltatás küszöbén állt, amikor tavaly októberben megszületett a fejében a gondolat, hogy négy kollégájával egyetemben megalapítja EE-Biz Ventures nevű internetes vállalkozást, mely a lehető legszilárdabb alapra, az emberi ostobaságra és a könnyű meggazdagodás álmára építi tevékenységét.

Az e-gold duplázódási ideje

A The New York Times beszámolója szerint Mr. English néhány nap alatt 100 százalékos hozamot ígért a befektetőknek, és tódultak is az ügyfelek, egy-két hónap alatt 56 ezer amerikai polgártól 50 millió dollár érkezett a cég számlájára. A vállalat persze pedánsan kielégítette az emberek tündérmesék iránti igényét: a befolyó dollárokat átváltották egy e-gold nevű devizára, melynek sajátos tulajdonsága, hogy rövid időn belül duplázódik. A jelenségre maga az alapító sem tudott soha kielégítő magyarázatot adni. Két racionálisabb kísérletében azzal magyarázta a természetfeletti e megnyilvánulását, hogy a pénzt offshore cégekben, illetve más piramisjátékokban fialtatja.

Még mélyebb bugyrok

A pilótajáték idén év elején összeomlott. Mr. English börtönbe került, a csődgondnok az eltűnt 9 millió dollárt keresi, és el-elmereng az emberi butaság feneketlen bugyrai fölött. Az álmaikhoz szélsőségesebben ragaszkodó ügyfelek pedig e-mailekkel bombázzák a hatóságot, engedjék már szabadon azt az embert, aki a meggazdagodás reményét elhozta nekik.

Márciusban az amerikai értékpapír-felügyelethez egy 9 millió dolláros csekk érkezett, melyet Mr. English egyik jótevője, Garry Stroud, az Euro Credit and Exchange nevű svájci bank igazgatója írt alá. Bár a hatóságok a megadott címen nyomát sem találták semmiféle ilyen műintézménynek, az EE-Biz "károsult" ügyfelei az Euro Credit webszájtján ott láthatják a nevükön a keresett összeget. De csak úgy juthatnak hozzá, ha küldenek némi pénzt, melyért cserébe kapnak egy hitelkártyát, amivel azután bármely bankautomatából kivehetik pénzüket.

Kozmikus dupla vagy semmi

Ha viszont van egy kis üzleti érzékük, részt vehetnek egy másik programban, mellyel könnyedén megduplázhatják tőkéjüket. Az értékpapír-felügyelet becslése szerint 300 ezer dollár érkezett Mr. Stroud címére. Talán meggyőzte őket az Euro Credit stabil pénzügyi helyzete: a cég fő pénzügyi eszköze ugyanis egy állítólagos 1000 milliárd dolláros perui adósság, melyre az Egyesült Államok fizetési kötelezettséget vállalt. E pénzügyi aktívára, pontosabban a felére, Mr. Stroud egy ismeretlen nevű hölgynek köszönhetően tett szert, aki saját bevallása szerint állandó rádiókapcsolatban áll az űrhajóikkal a Föld körül keringő, 3 méter magas idegenekkel.