Teréz
1 °C
14 °C

Sportos piramisjáték 2500 százalékos haszonnal

2002.01.08. 11:41
Egy kaliforniai fiatalember weboldalán azt ígérte a hiszékeny befektetőknek, hogy pénzüket 2500 százalékos haszonnal fialtatja sportfogadásokon. Ezt nagyjából ezer ember el is hitte, akik két hónap alatt összesen több mint egymillió dollárt utaltak át a tizenhét éves srácnak.
Cole Bartiromo ősszel indította el honlapját Invest Better 2001 néven - közölte a New York Times. Oldalán azt állította, hogy csapata tapasztalt fogadókból áll, akik "csak tuti tippeket játszanak meg". Bartimoro négy befektetési csomagot kínált: egyikben 125 százalékos hozamot ígért három nap alatt, míg a "Karácsonyi csoda" fantázianevű csomag 2500 százalékos haszonnal kecsegtetett hat hét alatt.

Ezer ember egymillió dollárja

Az ajánlatra több mint ezer ember reagált, és Bartimoro két hónap alatt több mint egymillió dollárral lett gazdagabb. Az első befektetőket a piramisjáték szabályainak megfelelően a később érkezők pénzéből fizette ki, de a pénz legnagyobb részét egy Costa Rica-i kaszinónál vezetett számlára utalta.

Decemberre kifulladt

Az értékpapír-felügyelet decemberben figyelt fel a piramisjátékra, amikor az már kezdett összeomlani. A befektetők ekkor már nem kapták meg az ígért összeget. A felügyelet december 13-án egy manhattani bíróságon kérte az Invest Better 2001 tevékenységének felfüggesztését. A piramisjáték részleteit, illetve az Invest Better 2001 mögött álló személy nevét csak hétfőn hozták nyilvánosságra.

Bartiromo fizet

Cole Bartiromo állítólag hajlandó az okozott kárt megtéríteni, bár arról még nem sikerült megállapodni, hogy pontosan mekkora összeget kell kifizetnie, és hogy ezen felül vár-e rá valamilyen büntetés. A felügyelet arról sem nyilatkozott, hogy Bartiromo egyedül dolgozott, vagy vannak-e társai.

15%
3490 Ft
2967 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft