Emil, Csanád
17 °C
30 °C

A SARS-járvány kronológiája

2003.04.25. 17:45
Az atípusos tüdőgyulladás csak direkt kontaktussal, cseppfertőzés útján terjed, így az Európában és Amerikában előfordult néhány esetet lokalizálták, és a fertőzés nem terjedt tovább. Európában nincs halálos áldozata a betegségnek. A SARS-vírus okozta tüdőgyulladás halálozási aránya négy és nyolc százalék közé tehető, pontos számot még nem lehet mondani. A legfrissebb adatok szerint a november óta zajló járványban eddig mintegy 4 ezren fertőződtek meg, és több mint kétszázan meghaltak.
április 25., péntek: Sajtótájékoztatót tartott a Budapest Airport Rt. és az ÁNTSZ: a Ferihegy fel van készülve, ennek ellenére nincs garancia arra, hogy biztosan kiszűrjék a kórokozót.

Bővebben: Ferihegy felkészült, de nincs garancia

április 24., csütörtök: Megérkezett az atípusos tüdőgyulladás kórokozóját kimutató gyorsteszt az Országos Epidemiológiai Központba (OEK). A gyorsteszt a megbetegedést okozó vírus genetikai állományát azonosítja.

Bővebben: Magyarországra érkezett a SARS-gyorsteszt

A SARS vírussal fertőzöttek és a halottak száma (03/04/24):
Nagy-Britannia60
Franciaország50
Németország70
Olaszország30
Írország10
Románia10
Spanyolország10
Svédország30
Svájc10
Kína2305110
Hongkong1458109
Japán20
Egyesült Államok390
Szingapúr18917
Tajvan370
Thaiföld72
Fülöp-szigetek21
Vietnám594
Kanada14016
Brazília20
Ausztrália40
Indonézia10
Malájzia52
Mongolóia30
Dél-Afrika30
Összesen:4284261
Kínában már drákói szigorral kezelik a SARS-járványt. Iskolákat zárnak be, karantén alá helyezték az egyik kórházat a személyzettel és az ott kezelt száz páciensekkel együtt. Kínaiak ezrei hagyják el fővárost autóval és vonaton.

Bővebben: Kéthetes iskolaszünet Pekingben, Négyezren karanténban a SARS miatt Pekingben

Eközben Ausztráliától Japánig szigorú intézkedéseket hoztak az atípusos tüdőgyulladás terjedésének megakadályozására.

Bővebben: SARS: falvakat zárnak el, börtönnel fenyegetnek a hatóságok Ázsiában

április 23., szerda: A befektetők elmaradása miatt, Hongkong másfél milliárdos mentőcsomaggal próbálja újraéleszteni a SARS miatt leállt gazdaságát. Az összeg a hongkongi GDP egy százalékát teszi ki.

Bővebben: Dollárokkal a vírus ellen

április 21., hétfő: Menesztették posztjáról a pekingi polgármestert, a SARS járványának felelőtlen kezelése miatt, egy nappal azt követően, hogy megfosztották pártfunkciójától. A kínai megbetegedésekről szóló valós adatokat csak az elmúlt napokban hozták nyilvánosságra.

Bővebben: A járvány miatt menesztették a pekingi polgármestert

április 20., vasárnap: Pekingben közel háromszázzal nőtt az atípusos tüdőgyulladásban megbetegedettek száma, és újabb fertőzöttek haltak meg a betegség következtében.

Bővebben: Megugrott a kínai fertőzöttek száma

április 19., szombat: Súlyos büntetést helyezett kilátásba a kínai miniszterelnök, ha valaki megpróbálja eltitkolni az atípusos tüdőgyulladásban történt megbetegedéseket. "Bárki, aki eltitkolja a SARS-megbetegedést vagy késlelteti az ezzel kapcsolatos tájékoztatást, kemény büntetésre számíthat, különös tekintettel arra, hogy a nép életét és biztonságát érintő ügyről van szó." - fogalmazott Ven Csia-pao.

Bővebben: Kínában büntetik a tüdőgyulladásos megbetegedések eltitkolását

április 18., péntek: Az atípusos tüdőgyulladást kimutató tesztet készítették el a WHO kutatói, amelyet használhatnak a magyar orvosok is.

Az elmúlt három-négy hétben öt (két magyar és egy-egy vietnámi, albán és kínai) utas került a Ferihegyről a Szent László kórházba, de végül egyikük sem bizonyult fertőzöttnek, nyilatkozta Ungváry György, tiszti főorvos pénteki sajtótájékoztatóján.

Bővebben: Teszttel kimutatható az atípusos tüdőgyulladás

április 17., csütörtök: Mutálódhat a SARS-vírus, derítették ki hongkongi orvosok, miután a régióban számos atípusos tüdőgyulladásban szenvedő betegnél szokatlan tünetekre figyeltek fel az orvosok,

Bővebben: Mutálódik a tüdőgyulladás vírusa

április 16., szerda: Kanadában már 600 fertőzőttel számolnak, ezért elrendelték a házi karantént. A hatóságok akár erőszakkal is otthon tarthatják a gyanús betegeket. Az intézkedést már az Egyesült államokban is bevezették.

Bővebben: Kanadában tovább terjed a SARS-járvány

Három SARS-fertőzött hongkongi asszony császármetszéssel beteg újszülötteket hozott világra, az egyik édesanya hétfőn elhunyt.

Bővebben: Császárral született az első SARS-árva

A nagyobb légitársaságok forgalma jelentősen csökken a SARS-megbetegedések miatt.

Bővebben: Májusban 50 százalékkal csökkenti járatainak számát a Dragonair, Tovább csökkent az Austrian Airlines utasforgalma

április 14., hétfő: Kanadai kutatók szerint minden remény megvan arra, hogy a közeli jövőben kifejlesszék az atípusos tüdőgyulladás elleni hatékony oltóanyagot, mivel megtalálták a SARS-vírus genetiai kódját.

Bővebben: SARS: Fertőtlenítik egész Pekinget

Pekingben 17000 járművet és a repülőtér nagy részét fertőtlenítették le, mialatt az egyéb higiéniai intézkedéseket információs kampány kíséri, 2500 alkalmazott tájékoztatja a lakosságot.

Bővebben: Megvan a tüdőgyulladás vírusának genetikai kódja

április 8., kedd: Kiderült, hogy az elterjedt védőmaszk sem hatásos védekezés a terjedő fertőzés ellen. Szigorodnak a reptéri ellenőrzések a Távol-Keleten.

Bővebben: Tüdőgyulladás ellen nem véd a maszk

A hongkongi egészségügyi hatóságok felvetették, hogy esetleg csótányok hurcolták be a vírust a lakásokba a SARS-vírust. A magas hongkongi népsűrűség miatt ez komoly problémát jelentene a járvány megfékezésére.

Bővebben: Svábbogarak is terjesztik a SARS vírusát?

április 7., hétfő: Hongkongban megduplázódott a halálesetek száma, az illetékesek többezer fertőzésre számítanak. Kanadában már kilencen haltak meg.

Bővebben: Hongkong többezer fertőzöttre számít

4%-os a halálozási aránya a SARS vírusnak, nyilatkozta a sapanyol El País című napilapnak David Heymann, a WHO fertőző betegségekkel foglalkozó osztályának vezetője

Indiában is felbukkant az első megbetegedés. A vírust egy amerikai állampolgárságú nő hozta be Kínából.

Bővebben: Atipusos tüdőgyulladás már Indiában is

április 4., péntek: Divatmárkák védőmaszkokat dobtak piacra Hongkongban. A Nike védőmaszk mellett megjelent a Loius Vuitton is.

Bővebben: Luxusmaszkok és atípusos álreklám

április 3., csütörtök: Budapest készen áll a magyarországi SARS fertőzöttek fogadására, de egyelőre nincs megbetegedés, nyilatkozta az Indexnek Dr. Szlávik János a Szent László kórház főorvosa.

Bővebben: Speciális elkülönítő várja Pesten a SARS-betegeket

április 2., szerda: Kaliforniában egy Japánból az Egyesült Államokba tartó gépet karanténba zártak, miután a SARS tüneteit észlelték két utasnál és két légikísérőnél. A későbbi vizsgálatok szerint SARS-fertőzöttek voltak. Hongkongban egy egész lakótömb köré vontak karantént az egészségügyi hatóságok, mivel az épület 213 lakosa betegedett meg atípusos tüdőgyulladásban.

Bővebben: Karanténba zárták egy hongkongi háztömb lakóit és Karantén egy amerikai repülőtéren

Ausztráliát is elérte a járvány, az első ausztrál beteg Szingapúrból hozta haza a vírust. Kanadában már négy halálos áldozata van az atípusos tüdőgyulladásnak. Kanada a leginkább fertőzött nem távol-keleti ország.

Kínában időközben 46-ra emelkedett a halottak száma, a hivatalos nyilatkozatok szerint a hatóság ura a helyzetnek.

március 29., péntek: Szombaton Thaiföldön meghalt az az olasz orvos, aki a WHO szakértőjeként először azonosította a járványos atípusos tüdőgyulladást.

Bővebben: Meghalt az atípusos tüdőgyulladást először diagnosztizáló WHO-orvos

A SARS vírussal fertőzöttek és a halottak száma (03/03/27):
Hongkong35711
Szingapúr742
Vietnám594
Kanada333
Nagy-Britannia30
Egyesült Államok400
Kína79234
Összesen:135854
március 27., csütörtök: Bezártak a hongkongi és szingapúri iskolák, Szingapúrban 740 embert köteleztek otthonmaradásra.

Hongkongban már sokan attól félnek, hogy a hétmilliós városban gyorsabban terjed a kórokozó, mint azt korábban gondolták. Néhányan aggasztó jelnek tartják, hogy a város egyik kórházának igazgatóján is tüdőgyulladásos tünetek jelentek meg.

Bővebben: Vártnál gyorsabban terjed a gyilkos tüdőgyulladás

Eközben David Heymann, a WHO fertőző betegségekkel foglalkozó osztályának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs ok pánikra, a SARS nem terjed olyan gyorsan, mint az influenza sok más válfaja.

Bővebben: Vártnál gyorsabban terjed a gyilkos tüdőgyulladás

március 20., csütörtök: Hongkong egyik szállodájából indult el világkörüli útjára a rejtélyes tüdőgyulladás kórokozója. A helyi egészségügyi hatóságok a kiderítették, hogy a megbetegedett emberek közül heten a Metropole hotel kilencedik emeletén szálltak meg a járvány kitörése előtt.

Bővebben: Egy hongkongi szállodából indult a tüdőgyulladás-járvány

március 19., szerda: Hongkongi orvosok szerdán azonosították a világszerte terjedő atípusos tüdőgyulladás kórokozóját. A betegséget a paramyxoviridae családba tartozó vírus okozta. A vírus azonosítása megkönnyíti a fertőzött páciensek gyógyítását, és elősegítheti egy védőoltás kifejlesztését.

Bővebben: Azonosították a halálos tüdőgyulladás kórokozóját

A Kínai Köztársaságon kívül, ahol a pontos adatokat nem ismertették, 219 megbetegedést regisztráltak. Hongkongban 120-at, Vietnámban 60-at és 23-at másutt, jelentette a WHO.

Regisztrálták az első román megbetegedést is. A beteg Kínából hozta haza a vírust, a bukaresti járványkórházban kezdték meg kezelését.

március 18., kedd: Nagy-Britanniában, Ausztráliában és Izraelben is találkoztak olyan esetekkel, amelyek összefüggésbe hozhatók a Távol-Keletről származó fertőzéssel.

Bővebben: Tizenkét országból jelentettek atípusos tüdőgyulladást

március 14., péntek: Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális riadót rendelt el az atípusos tüdőgyulladás miatt. A közlemény szerint Kína és Hongkong mellett már Kanadában, Vietnámban, a Fülöp-szigeteken Szingapúrban és Thaiföldön is találkoztak hasonló, a tipikustól eltérő tüdőgyulladásos megbetegedéssel.

A betegség a keresztségben a súlyos akut légúti szindróma (SARS) nevet kapta.

A betegség egyes esetekben halált okoz, van olyan beteg, akinek sikerült stabilizálni az állapotát, de nem tudják a betegséget gyógyítani.

A WHO nem tudta megerősíteni, hogy az újabb megbetegedéseknél ugyanarról a fertőzésről van-e szó, mint a dél-kínai és Hongkongi esetekben.

A megbetegedések számáról ellentmondásos hírek láttak napvilágot, 300-500 közé teszik a megbetegedések számát.

A repülőtereken szigorították az egészségügyi ellenőrzést. A repülőgépeken az utaskísérőket utasították, hogy figyeljenek a köhögő, beteg utasokra. A Ferihegyen az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tevékenységét megerősítették.

Bővebben: Ismeretlen a tüdőgyulladás kórokozója

február 10., hétfő: Kínában és Hongkongban pánik tört ki a rejtélyes tüdőgyulladásos megbetegedések és a halálesetek magas száma miatt. A dél-kínai Guangdong tartomány egészségügyi hivatala cáfolta, hogy pánikra lenne ok. Szerinte a hatóságok urai a helyzetnek.

A tisztviselő 305 betegről és hat halálesetről számolt be, amelyek az atípusos tüdőgyulladást kapták el. Más források kilenc halálozásról értesültek.

A kínai hírügynökség már arról is beszámolt, hogy a fertőzés egy kórházban kezdett terjedni.

Hong Kongban és az érintett kínai tartományokban a lakosság kiürítette a patikák polcait, egyes gyógyszereket már csak tízszeres áron lehetett kapni.

november 16., szombat: Az első atípusos tüdőgyulladásos megbetegedést fedezik fel a Kuangdong tartományban, KÍnában.