Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A 'nigériai levelek' áldozata volt a prágai konzul-gyilkos

2003.02.20. 08:36
Végső kétségbeesésében és elkeseredésében követte el tettét az a 72 éves cseh nyugdíjas, aki szerdán délelőtt Prágában meggyilkolta a nigériai nagykövetség konzulját és megsebesítette a portást. Az idős férfi egyik áldozata volt az úgynevezett nigériai leveleknek.
Végső kétségbeesésében és elkeseredésében követte el tettét az a 72 éves cseh nyugdíjas, aki szerdán délelőtt Prágában meggyilkolta a nigériai nagykövetség konzulját és megsebesítette a portást - állította csütörtökön reggel a prágai közszolgálati rádió.

Tönkrement

Az eddig nyilvánosságra került tények szerint ugyanis az idős férfi egyik áldozata volt az úgynevezett nigériai leveleknek. Ilyen leveleket az elmúlt évek során több ezer cseh állampolgár kapott.

A feladók a zavaros nigériai helyzetre való hivatkozással azt kérték a címzettektől, hogy adják meg számlájuk számát, vagy nyissanak számukra egy új banki számlát, amelyre jelentős vagyonukat át tudnák menteni. Természetesen mindezért busás jutalmat ígértek. Ugyanakkor azt is kérték a címzettektől, hogy pillanatnyi nehézségeik megoldása céljából küldjenek vagy utaljanak át bizonyos címekre kisebb-nagyobb összegeket. A volt vállalkozó, aki a Prágához közeli Melníkben lakott, állítólag bedőlt az ígéreteknek és jelentős összeget utalt át a megadott címekre, amelyet aztán már sohasem látott viszont, s tönkrement.

Egy éve próbálta visszaszerezni a pénzét

Unokatestvére azt nyilatkozta a rendőrségnek, hogy már több mint egy éve járt a konzul után, hogy segítsen visszaszereznie a pénzt, de sikertelenül, mert a diplomata azt állította, hogy tehetetlen. Valószínű, hogy az idős férfi szerdán felindultságában elveszítette önuralmát és két pisztolylövéssel meggyilkolta a konzult, majd megsebesítette a segítségére siető követségi portást is. A nyugdíjas a pisztolyt törvényesen birtokolta. Azt még nem tudni, hogy már gyilkolási szándékkal érkezett-e a követségre, vagy csak - ahogy azt valószínűbbnek tartják - a pillanatnyi felindultság és reménytelenség késztette erre a lépésre.

A lövés után elájult

A gyilkosság elkövetése után a férfi elájult és jelenleg a prágai központi katonai kórházban kezelik. Az orvosok szerint valószínű, hogy a nap folyamán már kihallgathatja a rendőrség. A hatóságok jelezték, hogy valószínűleg gyilkosság vádjával eljárást indítanak ellene. Csehország tíz éves fennállása óta ez volt az első diplomatagyilkosság.

A meggyilkolt 51 éves konzul már ötödik éve volt Prágában, s az idén kellett volna visszamennie Nigériába.