Bernadett
-2 °C
4 °C

Irakból írnak a nigériai csalók

2003.04.03. 14:27
A segítségkérő levelekről elhíresült nigériai csalók is felfigyeltek az iraki háború eseményeire, és megfogalmazták a "nigériai ajánlat" Irakra optimalizált változatát. Ezúttal a Szaddám-rezsim által üldözött olajbárók nem létező pénzét kergethetik mindazok, akik nem okultak a korábbi átverésből.
A csalók által küldött nigériai levelek a címzett segítségét kérik nagyobb összegű készpénz külföldre menekítésében. A címzettnek jelentős százalékot ajánlanak fel készpénzben, ha az összeget ideiglenesen elhelyezhetik a bankszámláján. Az érdeklődőktől az időközben felmerült "kisebb", akár többezer dollárra rúgó költségek megtérítését kérik a csalók, majd eltűnnek. Erre a mintára épülnek az iraki levelek is, csak a szereposztás más.

Szaddám nem fizet nekik

A falbashar@olumo.net címről postázott iraki ajánlatban a hatalmas olajmezőket birtokló Al-Bashar család legidősebb sarja, Farouk Al-Bashar rimánkodik segítségért. A történet szerint a család a kitermelt olajért kapott pénzből gazdagodott meg, ám az utóbbi tizenöt évben Szaddám Huszein és "banditái" egy vasat sem fizettek nekik. A család állítólag mindeddig sikeresen elrejtette féltve őrzött vagyonát a diktátor elől, ám most nem tudják megoldani a nyakukon maradt 12,5 millió dollár készpénz kimenekítését.

Új életet kezdenének

A család attól fél, hogy a szövetséges erők bombái miatt nem lesz biztonságban a pénzük Bagdadban, ezért kérnek segítséget. Farouk Al- Bashar azt szeretné elérni, hogy egy magántulajdonban lévő behajtó vállalat képviseletében a levél olvasója Irakba utazzon, gyűjtse össze a pénzt és szállítsa nyugatra, a család ugyanis ott szeretne új életet kezdeni.

A kérdéses levelet ugyanakkor nem Irakból küldték, hiszen a küldésre használt Olumo.net domain Nigériában van bejegyezve, egy bizonyos R. Smith nevére, aki Lagosban, az Oluwole sétányon lakik.

Egymillió dollár a jutalom

Farouk Al-Bashar egy korábban jól bevált csellel próbálja meghatni a levél olvasóját: megemlíti, hogy naponta több mérföldet kell megtennie ahhoz, hogy egy e-mailt küldhessen, abban reménykedve, hogy végül valaki segíteni fog családján. A fiatal iraki komolyabb eszközöket is bevet: a pénz tíz százalékát (1,2 millió dollár) ajánlja fel a segítőnek.

A nigériai spamnek magyar áldozata is volt

A Magyar Narancs korábban beszámolt a nigériai ajánlat egy magyar áldozatáról: a huszonöt éves debreceni egyetemista több mint tízmillió forintot vesztett az ügyleten. A fiatalember elmondta: nagyon sokáig mit sem sejtett arról, hogy átverték, ugyanis a kapcsolattartói folyamatosan hitegették, sőt, még a pénz egy részét is láthatta. Később azonban kiderült, hogy a megfestett pénz használhatatlan, és csak komolyabb ráfordítással tudott volna valódi dollárokat varázsolni belőlük, bár a korábbiak alapján a nigériaiak történetének ez a része sem túl hihető. A srác végül minden pénzétől megfosztva utazott haza.