Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Rátámadtak Le Penre a brit tüntetők

2004.04.26. 17:11
Őrizetbe vétellel fenyegették és kis híján megverték Jean-Marie Le Pent Nagy-Britanniában. A szélsőséges politikus a fasiszta Brit Nemzeti Párt kampányát ment támogatni. A szélsőséges politikust a Munkáspárt alsóházi vezére kitiltotta volna az országból, a belügyminiszter letartóztatással fenyegette.
Kis híján kirángatták kocsijából Jean-Marie Le Pent brit tüntetők. A szélsőjobboldali francia politikus a Brit Nemzeti Párt európai parlamenti kampányát ment támogatni Nagy-Britanniába.

Szeméttel dobálták meg

Le Pen egy manchesteri szállodában tartott sajtótájékoztatót a nyíltan idegengyűlölő, EU- és bevándolrásellenes brit párt elnökével. A távozó francia politikus autóját több száz tüntető próbálta megrohanni. A gépkocsi csak rendőrök gyűrűjében tudta elhagyni a helyszínt.

A tiltakozók tojásokkal és szeméttel dobálták meg a sajtótájékoztatón a nacionalista előretörés reményéről beszélő szélsőjobboldali vezért. A Le Pent "náci szemét, takarodj!" felkiáltásokkal váró tüntetők a rendőrökkel is összecsaptak.

Őrizetbe vétellel fenyegették

David Blunkett brit belügyminiszter két nap alatt kétszer is - szombaton a BBC rádiónak, vasárnap a BBC tévének nyilatkozva - őrizetbe vétellel fenyegette meg Le Pent arra az esetre, ha a francia Nemzeti Front első ember nagy-britanniai látogatását gyűlöletkeltésre vagy a közrend megzavarására használja ki.

Blunkett a Le Pen által most megtámogatott brit szélsőjobboldali csoportot mindkét nyilatkozatában fasiszta pártnak minősítette. "Szeretném, ha Le Pen nem jött volna Nagy-Britanniába, és azt is, ha a BNP nem létezne" - mondta tévényilatkozatában.

Kipenderítené a rasszistát

Nagy-Britanniában komolyan felmerült Le Pen kitiltása is. Le Pen olyan "neonáci, akit ki kellene penderíteni Nagy-Britanniából rasszista, antiszemita nézeteivel együtt" - jelentette ki a kormánytisztséget is betöltő munkáspárti frakcióvezető, Peter Haine. Mint mondta, a szélsőséges "éppen annak a szólásszabadságnak a jegyében adhat hangot nézeteinek, amely nem létezhetne az általa elképzelt 'fasiszta, rasszista államban'".

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.