Orsolya
7 °C
10 °C

Jó minősítést kapott a tengerbe zuhant repülő

2004.01.05. 12:40
A francia légügyi hatóságok korábban több alkalommal is ellenőrizték a szombaton szerencsétlenül járt egyiptomi utasszállító légitársaságának repülőgépeit, és mindent rendben találtak a technikai kontrollok során.
Tekintse meg képeinket!
Az egyiptomi Flash Airlines szombati repülőszerencsétlensége előtt, amelyben 133 francia állampolgár vesztette életét, a francia légügyi hatóságok három ízben is szúrópróbaszerű ellenőrzésnek vetették alá az egyiptomi társaság két Boeing gépét, és nem tapasztaltak aggodalomra okot adó problémát - erősítette meg a párizsi kormány illetékes minisztere hétfőn.

Gilles de Robien közlekedésügyi miniszter már vasárnap elismerte: svájci tájékoztatásból Párizs tudott arról, hogy a charterjáratokat működtető egyiptomi társaságot 2002 októberétől kitiltották a szomszédos ország légteréből, a francia légi biztonsági kontrollokon azonban a Flash Airlines jól szerepelt.

A legutóbbi ellenőrzés 2003. november 8-án zajlott le, pozitív eredménnyel. Robien szerint francia részről az egyiptomi cég jó minősítést kapott. Az összesen két Boeing 737-300-as típusú géppel rendelkező egyiptomi magántársaság FSH 604-es járata 148 személlyel a fedélzetén szombaton kora hajnalban zuhant bele a Vörös-tengerbe, alig két perccel azután, hogy levegőbe emelkedett a sarm-es-sejki üdülőparadicsom repülőteréről.

Nem tudni biztosat

Párizs és Kairó továbbra is egybehangzóan kizárja a terrorakció hipotézisét. Az egyiptomi hatóságok szerint az is biztos, hogy nem műszaki hiba okozta a katasztrófát, inkább egy tipikus felszállási balesetről lehet szó - írja a BBC. Az eset szemtanúi szerint a Boeing a repülési magasságot elérve váratlan fordulatot tett a levegőben, majd villámgyorsan, egy darabban csapódott be a tengerbe. A gép valamennyi utasa és a 13 főnyi egyiptomi személyzet egyaránt odaveszett.

Klikk a képre!
Franciaország egy Achille típusú robot-tengeralattjárót küldött a helyszínre. A távirányítású, 70 kilogrammos szerkezet 400 méter mélységbe tud alászállni, hogy felkutassa az áldozatok holttestét, s mindenekelőtt megtalálja a gép "agyközpontját". A fekete doboz a remények szerint választ adhat arra, mi okozta a megrendítő katasztrófát. A feladat nem ígérkezik könnyűnek: a szerencsétlenség körzetében a partoktól alig 300 méter távolságban a tengerfenék helyenként 1000-1300 méter mélyen van. Eddig összesen 60 azonosíthatatlan holttest kerül elő.

Felelőst keresnek

A hétfői francia lapok címoldalas híradásai kivétel nélkül a felelősség kérdését feszegetik, miután kiderült, hogy a Flash Airlines két chartergépe az előző másfél évben technikai problémák miatt két ízben is kényszerleszállási engedélyt kért, egyszer Athénban, egyszer pedig Genfben. A svájci légügyi hatóságok szombaton csak a tilalom tényét közölték nyilvánosan, konkrétumokkal nem szolgáltak. Annyi hangzott el, hogy súlyos műszaki biztonságtechnikai hiányosságokat észleltek az egyiptomi chartergépeken.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Őszi szünet

Utazzon el családjával! Segítünk hogy megtalálja a legjobb ajánlatokat.