Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Uniós tiltás az állati takarmányra?

2000.11.29. 16:53
Kapcsolódó cikkek (1)
A rémhírek következtében egyre több helyütt tiltják be a ,,gyanús" országokból származó marhahús- és állati eredetű takarmányliszt importját. Bár közelednek az ünnepek, nyoma sincs az ilyentájt megszokott hatalmas keresletnek a marhahúspiacokon.
A kérdéses országok politikai vezetése igyekszik megnyugtatni a felbolydult Európát, hogy termékeik megbízhatóak - kevés sikerrel. A marhahúspiacon meredeken csökken a kereslet, és esnek az árak. Az igazi probléma a takarmányliszt behozatali tilalma - számolt be az MTI.

Az Európai Unió időleges tilalmat kíván bevezetni az állati eredetű takarmányok alkalmazására, hogy megállítsák a kergemarhakór terjedését. Ez lenne az uniós válasz a francia, a német és a spanyol esetekre. Az Unió élelmiszer-felügyeleti biztosa, David Byrne szerint a harminc hónapnál idősebb álatokat ki kell vonni az élelmiszerforgalomból, kivéve azokat, melyek bizonyítottan tiszták. Byrne elmondta: ,,A tudósok álláspontja szerint a francia (spanyol, osztrák, olasz és holland) marhahús embargójának megalapozottsága nem igazolt". Az sem bizonyított, hogy a kórral megfertőzött marhahús evése a Creutzfeldt-Jakob kór előidézője lenne.

Német reakciók

,,Egyszerűen érthetetlen, hogy az a nyesedék, amelyet a vágóhídon levágnak a hátszínnek való húsból, ezentúl miért nem használható fel takarmányozásra!" - fakadt ki Gerd Sonnleiter, a német gazdálkodók szövetségének elnöke. Olyan rendelet született ugyanis Németországban, miszerint decembertől tilos lesz állati eredetű takarmányliszttel etetni haszonállatokat. A német kormány így kíván reagálni arra, hogy a múlt héten Németországban is kimutatták vágómarhák szervezetében a szivacsos agysorvadás (BSE) kórokozóját.

Kedd éjfél óta már tíz nyugat-európai országban tiltották meg az élő szarvasmarha, a marhahús, a feldolgozott termékek, a hús- és a csontliszt behozatalát Lengyelországból, Ausztriából és Csehországból.A "tiltó" országok a következők: Nagy-Britanniára, Írországra, Svájcra, Portugáliára, Franciaországra, Spanyolországra, Belgiumra, Hollandiára, Németországra és Dániára. Szerdán Horvátország is csatlakozott a betiltókhoz.

Esnek az árak

A két Németországban felfedezett, szivacsos agysorvadásban szenvedő marha hírére jelentősen csökkent a kereslet és az ár a marhahús piacán. Sonnleiter szavai szerint a Görögországba, Olaszországba és Franciaországba irányuló német marhahúskivitel gyakorlatilag leállt. A német vágóhidak némelyikén hétfőn és kedden egyetlen szarvasmarhát sem dolgoztak fel. A hónap elején följegyzett átlagos nagykereskedelmi árhoz - 4,15 márka/kilogramm vágósúly - képest 3,30 márkára esett a marhahús ára, és december elején további árzuhanásra lehet számítani.

A termelők kilátásait tovább rontja, hogy az állati eredetű takarmányliszt betiltása nyomán át kell térniük a növényi eredetű tápokra. A lábrakapott hír hatására a szójaliszt ára komoly emelkedésnek indult. Az Európai Unió által hasznosított mennyiségnek 70 százaléka importból származik. A legkeresettebb (magas fehérjetartalmú) szójaliszt mázsánkénti ára 15 márkával volt magasabb szerdán, mint egy héttel korábban.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!