Bernát, Felícia
EUR 384,64 Ft
USD 363,40 Ft
8 °C
30 °C

Marhakórpánik Európában

2000.11.27. 15:41
Terjed a pánik Európában, miután Németországban is felfedezték vágómarhákban a szivacsos agysorvadás (BSE) kórokozóját. Több ország is betiltja a német importállatot és az etetésre használt csont- és húslisztet. Magyarország már november elején megtiltotta a veszélyeztetett országokból származó marhahús importját, a tesztelést csak gyanús esetekben végzik el.
Ausztria

Ausztriában bizonyosra vehető a húsliszttek teljes betiltása haszonállatok takarmányozására - reagált a BSE németországi felbukkanására az osztrák állami agrárpiaci ügynökség vezetője. Ebben EU-szintű megegyezés is várható a mezőgazdasági miniszterek december 4-re tervezett rendkívüli értekezletén.

Lengyelország

A lengyel főállatorvos közölte, hogy a lengyel kormány hamarosan újabb országokra terjeszti ki a marhahús behozatali tilalmát. Andrzej Komorowski Németországot, Spanyolországot, Belgiumot és Hollandiát nevezte meg az újonnan "betiltandó" országok között. Lengyelország eddig a Nagy-Britanniából, Írországból, Franciaországból, Svájcból és Portugáliából származó élőállatra és feldolgozott termékekre rendelt el behozatali tilalmat.

Csehország

A cseh kormány hétfőn megtiltotta a csontliszt behozatalát az EU-ból. Csehországban 1991 óta nem etetnek szarvasmarhákkal semmilyen állati terméket. A múlt héten a cseh kormány megtiltotta a francia és a portugál élőmarha és marhahús importját. Nagy-Britanniából 1996 óta nem importálnak sem élőmarhát, sem marhahúst. Eddig Csehországban nem fedeztek föl BSE-vel fertőzött szarvasmarhát.

Németország EU-tilalmat javasol

A német kormány pénteken közölte, hogy betiltja a csont- és a húslisztet, és Gerhard Schröder kancellár EU-szintű tilalmat javasolt. Múlt pénteken két, Németországban született marha BSE-tesztje is pozitívnak bizonyult, azaz az állatok agyvelejében kimutatták a szivacsos agyvelősorvadás kórokozóját. Az exportot egyelőre engedélyezi a német kormány. A javaslat hírére az amerikai szójabab- és szójaliszt árak azonnal emelkedni kezdtek az árutőzsdéken, mivel a hús- és a csontlisztek csakis növényi takarmánnyal helyettesíthetők, és ebből az EU 70 százalékban importra szorul.

Sokba kerülne a hús- és csontliszt kivonása

Az EU-nak igen alaposan meg kell gondolnia a hús- és csontlisztek kivonását az állatok takarmányozásából, mert ez milliárdokba fog kerülni - mondta az EU mezőgazdasági biztosa, Franz Fischler a párizsi Le Figaroban hétfőn megjelent nyilatkozatában. A meglévő csont- és húsliszt raktárkészlet megsemmisítése 3 milliárd euróba kerülne, a termelők pedig további 1,5 milliárd eurót veszítenének évente - mondta Fischler.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek