Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Jan Masarykot meggyilkolták

2004.01.06. 12:34
Három szakértői jelentés után a cseh rendőrség lezárta a második világháború utáni első csehszlovák külügyminiszter halálának vizsgálatát, amely szerint Jan Masarykot meggyilkolták. A köztársaságot alapító elnök fiát a csehszlovák vagy a szovjet titkosrendőrség tette el láb alól, bár a szocializmusban a hivatalos verzió öngyilkosságról szólt.
A cseh rendőrség lezárta Jan Masaryk, a 2. világháború utáni első csehszlovák külügyminiszter rejtélyes halálának vizsgálatát, s megállapította, hogy gyilkosság történt - írja kedden a Lidové Noviny című konzervatív prágai napilap.

Gyorsan lezárták

Jan Masarykot 1948. március 10-én reggel, néhány héttel a csehszlovákiai kommunista hatalomátvétel után, holtan találták meg a prágai külügyminisztérium épületében lévő lakásának ablaka alatt.

Annak idején a kényes ügyet azzal zárták le gyorsan, hogy Masaryk öngyilkos lett. A kommunista évtizedek alatt - kivéve az 1968-as reformévet - a haláleset tabu volt, s csak az 1989-es rendszerváltás után kezdték el újra mélyrehatóbban vizsgálni.

Túlélhette volna, ha nem 14,5 méterről esik
A rendszerváltás után megejtett három szakértői vizsgálat közül kettő arra a következtetésre jutott, hogy gyilkosság történt, míg a harmadik szerint mind az öngyilkosság, mind a gyilkosság lehetséges változat.
A Jan Masaryk néhai csehszlovák külügyminiszter halálának körülményeit elemző legutóbbi, tavaly márciusi vizsgálat elvetette az öngyilkosságról vagy balesetről szóló korábbi feltételezéseket, és megerősítette azt a véleményt, hogy a politikus merénylet áldozata lett. Az elemzések eredményei, amelyeket egy biomechanikai szakértő végzett el, a szakértők szerint vitathatatlanok, és világosan bizonyították, hogy Jan Masarykot meggyilkolták - jelentette 2002 márciusában a kommunizmus bűntetteit vizsgáló hivatal.
Jiri Straus szakértő véleménye szerint Masarykot kilökték az ablakon. Túlélhette volna az esést, ha nem 14,5 méter magasból zuhan. Függőlegesen esett, és lábával csapódott a kövezetre. Feje nem sérült meg, de túl nagy erővel ütődött a földnek, és a rendkívüli lassulás leszakította a szívét az erekről - közölte Straus.

A titkosszolgálatok gyilkoltak?

A rendőrségi szakértők vizsgálata megállapította, hogy 56 évvel ezelőtt, 1948 márciusában gyilkosság történt Prágában. Jan Masarykot egyelőre ismeretlen tettesek meggyilkolták. Az esetet a rendőrség lezárta, de büntetőeljárás konkrét személy ellen nem indult - ismerteti a lap a rendőrségi vizsgálat eredményét.

Rámutat, hogy az eset végleges tisztázását az orosz hatóságok akadályozzák, mert ennyi idő eltelte után sem hajlandóak a csehek rendelkezésére bocsátani az ottani levéltárak dokumentumait. Az egyik elterjedt változat szerint ugyanis Masarykot az akkori szovjet titkosszolgálat tette el láb alól. Egy másik verzió azt állítja, hogy a gyilkosságot a csehszlovák állambiztonság követte el.

Masaryk egykori személyes titkára Antonín Sum szerint azonban a politikus, aki pártonkívüliként kapott helyet az akkori kommunista kormányban, valóban öngyilkosságot követett el.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.