Piroska
-10 °C
1 °C

Megmérgezték a csecsen gyerekeket?

2005.12.23. 15:59
Dagesztáni orvosok szerint fagyálló okozta a csecsen gyerekek múlt heti megbetegedését.

Orosz orvosok szerint fagyásgátló vegyi anyag okozhatta azt titokzatos mérgezést, amitől több tucat csecsen iskolás betegedett meg a múlt héten. Még mindig nem tisztázódott, hogy a mérgező anyag hogyan juthatott a szervezetükbe. Csecsen politikai vezetők független nemzetközi vizsgálatot sürgetnek, az orosz hadsereget sejtik a tömeges mérgezés mögött.

Az egy hete betegeskedő gyerekek tünetei között volt hisztéria, pánik, légzési nehézségek, hányás, ami kémiai fegyver használatára utal.

Fagyásgátló a talajvízben

Muminat Hadzsajeva, aki orvos a környékbeli Dagesztánban, az etil-glikol nevű anyagra gyanakszik. Az etil-glikol egy olyan vegyület, amit elsősorban víz fagyásának gátlására használnak, így gyakran okoz mérgezést embereknél és állatoknál egyaránt.

„Valószínű, hogy a mérgező vegyület a vízből jutott a gyerekek szervezetébe” – mondta el egy neve elhallgatását kérő dagesztáni orvos, aki részt vett öt fertőzött lány vérmintájának vizsgálatában. Az orvos hozzátette, hogy Csecsenföld vízellátását kutakkal oldják meg, így a mérgezett víz a talajvízből származhatott.

Szakértők szerint a betegség mögött a 11 év háború okozta stressz állhat. Vlagyimir Putyin is küldött orvosi segítséget a 85 kórházban ápolt betegnek, akik nagyrészt gyerekek.

Nemzetközi vizsgálat

A csecsenföldi lázadók nemzetközi vizsgálatot követelnek, tudni szeretnék, hogy szándékos mérgezésről van-e szó. Az orosz vezetés teljes programot épített fel azzal a céllal, hogy csökkentsék a csecsen lakosság számát” – mondta Omar Kambijev, a csecsen forradalmi kormány egészségügyi minisztere.

Az újonnan választott csecsen parlament egészségügyi bizottságának elnöke, Jahihadzsijev szerint a vizsgálatot független orvosoknak kéne elvégezniük, hogy a lakosság is megbízhatónak tartsa az eredményt.

Más képviselők az orosz hadsereget vádolják. „Az elmúlt 15 évben Csecsenföldön teszteltek számtalan különböző fegyvert. A mostani eset a hadsereg hosszas és kitartó munkájának eredménye” – mondta el Lecsi Umcsajev parlamenti képviselő.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.