Eleonóra
-1 °C
2 °C

Rejtélyes mérgezés Csecsenföldön

2005.12.20. 22:01
Ideggáz okozta mérgezésre gyanakodnak Csecsenföldön, ahol két faluban 39 gyermek és 7 tanár betegedett meg súlyosan. A hatóságoknak egyelőre fogalmuk sincs mi okozza a hányást, légzési panaszokat kiváltó tüneteket, és nem zárják a terroristák ténykedését sem.

Több tucatnyi gyerek került kórházba Csecsenföldön egy egyelőre rejtélyes eredetű mérgezés tüneteivel.

A mentők és csecsen kormányzati illetékesek azt gyanították, hogy ideggáz valamely válfaja idézhette elő a hányingerrel és légzési nehézségekkel küszködő, fejfájásra panaszkodó betegeknél a tüneteket.

A Csecsenföld északi részén fekvő két falu, Sztarogladovszkaja és Sztaroscsergyinszkaja iskoláinak összesen 38 tanulója és hét tanára betegedett meg.

"Jelen pillanatban még azt sem állíthatjuk teljes bizonyossággal, hogy mérgezés történt" - figyelmeztetett mindazonáltal Ahmed Dzsairhanov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának csecsenföldi képviselője.

Az orosz televízió képsorokat mutatott a reszkető és síró gyerekekről.

A moszkvai oktatási minisztérium közölte, hogy a két iskolát vesztegzár alá vonták, amelyet csak akkor oldanak föl, ha megtalálták a tüneteket kiváltó okot.

Az orosz erők ellen küzdő csecsen szakadárok az elmúlt évtizedben számos terrortámadást követtek el Csecsenföldön és Oroszország más részeiben, köztük 2004 őszén az észak-oszétiai Beszlan egyik iskolájának elfoglalását és a gyerekek és tanárok túszul ejtését. Az iskola ostromában több száz gyerek vesztette életét.

Valerij Kuznyecov csecsen főügyész azt mondta, hogy korai lenne terrorista akcióról beszélni, de "minden lehetőséget tekintetbe kell venni".