Orsolya
7 °C
10 °C

Öngyilkos merénylő robbantott a moszkvai metróban

2004.02.07. 14:00
Kapcsolódó cikkek (1)
Még százöt sérült van kórházban a tegnapi moszkvai robbantás után, huszonegyük állapota súlyos. Az ügyészség megerősítette előző napi feltételezését, amely szerint öngyilkos merénylő vitte véghez a robbantást.
Moszkvaiak tucatjai vittek szombaton virágot a Paveleckaja és az Avtozavodszkaja metróállomásra, amelyek között előző nap a 39 halálos áldozattal járó, borzalmas földalatti robbantás bekövetkezett.

A még kórházban lévő 105 sérült számára elegendő vér áll rendelkezésre, miután több mint ötszáz önkéntes véradó jelentkezett - jelezte a vérátömlesztő szolgálat. A sérültek közül 21 volt súlyos állapotban.

A moszkvai ügyészek megkezdték a sérültek kihallgatását, a kriminológus szakértők pedig a holttestek azonosítását. Két személyt előállítottak, mert hasonlítottak a robbantásban feltehetőleg részes, kaukázusi külsejű férfiról közzétett fantomképre, de az Eho Moszkvi rádió szerint csakhamar elengedték őket.

Az ügyészség megerősítette előző napi feltételezését, amely szerint öngyilkos merénylő vitte véghez a robbantást. Mindamellett nem zárta ki azt sem, hogy a pokolgép véletlenül robbant fel, vagy távirányítással hozták működésbe.

Várható volt

Az Izvesztyija szerint a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tudta, hogy a metró sebezhető. A két hónapja lezajlott gyakorlat ugyanis kimutatta a metróbiztonsági és a különleges szolgálat felkészületlenségét a földalatti terrorcselekmények elhárítására és következményeinek felszámolására. Ezért az FSZB - mint azt egy vezető tisztségviselő szűk körben elismerte - csodálkozott is, miért nem kíséreltek meg a terroristák már korábban földalatti merényletet - írta az orosz lap szombati számában.

A metrómerénylet a Kommerszant szerint is várható volt. "Samil Bászájev, szélsőséges csecsen gerillavezér a föld alól támadt, ahogyan éppen egy éve megígérte" - emlékeztetett szalagcímében a lap, amely két konkrét indítékot tételezett fel a merénylet mögött: Vlagyimir Putyin államfő bejegyzését a márciusi elnökválasztás jelöltjeként, illetve azt a Putyin által egyébként elvetett képviselői indítványt, hogy az elnöki megbízatást hosszabbítsák meg hét évre.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.