Árpád
-1 °C
9 °C

Nizza - megegyezés az utolsó percben?

2000.12.06. 19:28
A tagországok vezetőinek nyilatkozataiból ítélve a reformok ügye a csúcs előtti órákban sem áll túl jól. A francia elnökség megegyezésre és felelősségteljes munkára sürgette a tagokat, beismerve, hogy a konferencia tovább húzódhat az eredetileg tervezettnél. A francia külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy az utolsó percben megegyezés születik majd.
Az utolsó percben megállapodás fog születni az Unió intézményi reformjainak ügyében - vélekedett Hubert Védrine francia külügyminiszter a Le Figarónak adott interjújában szerdán. Védrine elismerte, hogy a leglényegesebb kérdésekben továbbra sincs sincs egyetértés a tagok közt. Az újrasúlyozandó szavazatok ügyében az Unió motorjának számító német-francia egyetértés is hiányzik.

Tüntetők mindenhol, mindenütt
Szakszervezeti szövetségek és globalizációellenes mozgalmak több tízezres tüntetése fogadta az értekezletre érkező delegációkat. Mintegy 34 tagszervezet - köztük a hat magyar konföderáció is - 70 ezer aktivistája tüntet az alapvető szakszervezeti jogok szélesebb körű és hathatósabb érvényesítését követelve. Kifogásolják, hogy a szakszervezeti jogok szerintük nem kaptak megfelelő súlyt a találkozón várhatóan elfogadásra kerülő alapvető jogok európai chartájában, maga a charta pedig - legalábbis egyelőre - nem lesz jogilag kötelező érvényű. Beszámolók szerint a rendkívül szigorú biztonsági intézkedések közepette a tüntetések fegyelmezetten zajlottak le, rendbontások vagy incidensek nem voltak.

Egyelőre semmiben sincs megegyezés

A tagországok vezetőinek legutóbbi nyilatkozataiból ítélve a reformok ügye a csúcs előtti órákban sem áll túl jól. Összesen mintegy 330 órányi tárgyalás sem bizonyult elegendőnek arra, hogy kibontakozzanak a mindenki által elfogadható megoldások körvonalai a legfontosabb kérdésekben.

Nagyon kemény alkudozásokra kell számítani

A várhatóan nagyon kemény alkudozások jegyében zajló csúcsértekezlet hivatalosan csütörtökön délelőtt, az EU-tagjelölt országok állam- és kormányfőinek részvételével tartandó Európai Konferenciával nyílik meg. A magyar küldöttséget Orbán Viktor kormányfő vezeti, kíséretében Martonyi János külügyminiszter és Gottfried Péter, a külügyminisztérium integrációs államtitkárságának vezetője is Nizzába érkezik.

Elhúzódhat a konferencia

A francia elnöki szóvivő szerdán a közös felelosség szellemében folytatandó munkára sürgette a tagokat. "Átfogó, kiegyensúlyozott, teljes, hatékony és hiteles megállapodásra" van szükség" - fogalmazott a szóvivő -, "mert az Európai Unió szavahihetősége a tét". A francia elnökség már előre értésre adta, hogy a kétnaposra tervezett csúcsértekezlet szükség esetén háromnaposra hosszabbodhat. Megállapodás azonban nem képzelhető el anélkül, hogy a tagországok egy része engedményeket tegyen, sőt áldozatokat hozzon - figyelmeztetnek uniós illetékesek és vezetők is.

A témák
- Minősített szavazattal hozott döntések kibővítése
Jelenleg a döntések kétharmadát hozzák így, ezt újabb ötven területtel bővítenék ki, de körülbelül húsz kérdésben sok tagállam fél lemondani vétójogáról.
- A szavazatok újrasúlyozása a miniszteri tanácsban
A népesebb tagállamok javára újraosztanák a szavazatokat, ezt természetesen a kicsik ellenzik.
- A biztosi helyek újrasúlyozása az Európai Bizottságban
A kibővülő Unió "kormánya" működésképtelenné válhatna, ha mindenkinek jutna egy bizottsági tag, ez a rendszer tehát megszűnne. A kicsik nem hajlandók ezt elfogadni, mert félnek, hogy a nagyok nélkülük hoznak majd fontos döntéseket.
- "Kétsebességes Európa"
A megerősített együttműködés elve szerint egyes országok szorosabb integrációt folytatnának másoknál. Ebbe várhatóan belemennek az eddig szkeptikus, Britannia vezette északi országok.

- Védelempolitika
Az EU gyorsreagálású hadteste újabb elemekkel egészülhet ki
- Jogok chartája
A kötelező erővel nem bíró, alapjogokat lefektető európai jogok chartáját az euroszkeptikus államok - Britanniával az élen - ellenzik, mert félnek, hogy egy későbbi európai "szuperállam" alkotmányának alapjául szolgálhat.
- Szociális kérdések
A jogok chartájához hasonlóan ellenzi több ország, nemzeti önrendelkezésüket féltve. Kötelező érvényűvé válása kérdéses.

A legfontosabb négy kérdés közül az első háromban szinte semmilyen egyetértés nincs. Ezek a kérdések alapját képezik annak a reformcsomagnak, amely nélkül nehezen képzelhető el a bővítés. A másik három kérdés fontossága ebből a szempontból lényegesen kisebb.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.