Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Észak-Korea amerikai támadástól tart

2003.03.26. 10:18
Fenyegetésként értékeli Észak-Korea a megosztott félsziget határán zajló amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot. A sztálinista rezsim tiltakozásul visszavonta összekötőtisztjét a pamindzsoni ENSZ-központból. Ez volt az Egyesült Államok és Észak-Korea egyetlen hivatalos kapcsolata.
"Nincs értelme tovább ülni a tárgyalóasztalnál" - kommentálta a rezsim szócsövének számító hivatalos észak-koreai hírügynökség az ország kivonulását az ENSZ ellenőrzése mellett folyó tárgyalásokról. A sztálinista diktatúra azután hívta vissza összekötőtisztjeit a pamindzsoni ENSZ-központból, hogy az amerikai és a dél-koreai csapatok közös hadgyakorlatot kezdtek.

Nem marad más, csak az "önvédelem"

"Ha az amerikai csapatok továbbra is a háború szélére akarják sodorni a Koreai-félszigetet, durván megsértve a fegyverszüneti egyezményt, akkor a néphadseregnek nem marad más választása, mint újabb intézkedéseket hozni az önvédelem érdekében" - közölte a hírügynökség az északi hadsereg nyilatkozatát.

Az egyetlen hivatalos kapcsolat szakadt meg

Jóllehet Phenjan és Washington között nincsenek diplomáciai kapcsolatok, a két fél katonai képviselői rendszeresen találkoznak a demilitarizált övezetben fekvő, semleges státusú Panmindzsonban, hogy megvitassák a fegyverszünettel kapcsolatos kérdéseket.

Az ENSZ-parancsnokság, amelyben az amerikaiaké a vezető szerep, nem reagált az északi bejelentésre. A technikailag az 1953-as fegyverszüneti megállapodás óta hadban álló felek között tavaly decemberben, az északi atomprogram újraindítása kapcsán tört ki kölcsönös fenyegetésekig fajuló viszály.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.