Árpád
-1 °C
9 °C

Katasztrófát okozhat New Orleans elsietett benépesítése

2005.09.19. 11:38
Újabb túlélőt találtak a mentőalakulatok New Orleansban, három héttel a Katrina hurrikán pusztítása után. A városvezetők az egészségügyi hatóságokkal harcolnak, az orvosok ellenzik a túl gyors visszatelepítéseket.

Három héttel a Katrina hurrikán pusztítása után újabb túlélőt találtak a vihar által elöntött New Orleansban. A 39 éves Reyne Johnsont otthonában elbarikádozva találták meg.

Rémült volt

A mentőcsapatok korábban is sejtették, hogy túlélő lehet a házban, de mivel nem kaptak egyértelmű visszajelzést, csak vizet és élelmet hagytak a párkányon. "Mindenki megrémisztett, az árvíz óta ki sem mozdultam" - magyarázta megtalálása után Johnson a Reutersnek.

A férfi zavartnak tűnt, bár állítása szerint már sokkal jobban van.

Ezer alatt maradhat a halottak száma


Klikk a képre!

Johnson előtt pénteken találtak utoljára túlélőt. A hétvégén újabb halottakat is találtak, a hivatalos adatok szerint így összesen 883-an haltak meg a viharban. Louisianában 646, Mississippiben 218, Floridában, Georgiában, Alabamában és Tennesseeben összesen 19 emberéletet követelt a hurrikán.

A múlt héten New Orleans egyes körzeteit megnyitották a visszatérők előtt, hétvégén azonban nagy vita robbant ki a városvezetők és az egészségügyi hatóságok között a visszatelepítés kérdésében.

Még mindig katasztrófa fenyeget

Az orvosok szerint ha elsietik a visszaköltözést, könnyen egy második - harmadik - tragédia sújthatja New Orleanst, írja a BBC. A mentést és az újjáépítést irányító Thad Allen ellentengernagy szerint New Orleans megsemmisült infrastruktúrája és lerombolt kórházai nem tudják ellátni a visszatérőket. "Ha nagy számban akarnak visszahozni lakosokat, evakuálási terveket is készíteniük kell" - figyelmeztette a város vezetőit.

Ray Nagin polgármester szerint a városvezetők visszatelepítési terve számolt a kockázatokkal. "Tervünk gondosan egyensúlyoz a kockázatok között" - idézi közleményét a BBC.

A BBC helyszíni tudósítói szerint a város továbbra sem tűnik lakhatónak. A szellemvárosban továbbra is fegyveres katonák tartják fent a rendet és harcolnak a fosztogatók ellen, éjszakára pedig kijárási tilalom van érvényben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.