Irén, Írisz
6 °C
16 °C

A pápa fogadta Erdő Pétert

2003.01.23. 15:00
II. János Pál pápa csütörtökön fogadta a Vatikánban Erdő Péter esztergom-budapesti érseket, Magyarország prímását. Erdő beiktatása óta először tesz látogatást Rómában, és vasárnap misét mutat be az olaszországi magyar közösség tagjai számára.
A II. János Pál pápával történt találkozása után Erdő Péter érsek elmondta: a január 11-én történt beiktatása óta most először volt alkalma Rómába utazni. Első dolgának tekintette, hogy személyesen mondjon köszönetet a pápának azért a bizalomért, amelyet kinevezésével tanúsított iránta. Olasz nyelven beszélgetett a pápával, aki felidézte egykori esztergomi látogatását. A prímás hozzátette: a szentatya nagyon jól ismeri Magyarországot és a magyar történelmet, akárcsak a magyar katolikus egyház és az esztergom-budapesti egyházmegye lelkipásztori helyzetét.

Kihívások

Erdő Péter elmondta: a szentatya hasznos útmutatást is adott a magyar egyház előtt álló lekipásztori kihívásokkal kapcsolatban. Példaként említette a magyar prímás az európai uniós csatlakozással kapcsolatos új feladatokat, a szekularizációval, valamint a születések alacsony arányával összefüggő problémákat. II. János Pál a Pázmány Péter Katolikus Egyetem munkájára is kitért, örömmel nyugtázva, hogy az intézménynek nemcsak Budapesten van központja, hanem Piliscsabán is működik kihelyezett kara.

A szentatyánál tett látogatása keretében Erdő Péter meglátogatta a Szent Péter-bazilikában Szent Péter apostolnak, valamint néhány olyan boldognak és szentnek a sírját, akik rendkívül közel állnak a magyar egyházhoz. Köztük van XI. Ince pápa, aki döntő szerepet játszott Buda felszabadításában, valamint a nemrégiben boldoggá avatott XXIII. János pápa, akinek a sírját most láthatta először oltárra emelve. Erdő Péter szerdán a Pápai Magyar Intézetben ebédet adott több vatikáni tisztségviselőnek, köztük két vatikáni bíborosnak is. Római látogatásán felkeresi a pápai német-magyar kollégiumot, ahol egyházmegyéjének több papnövendéke is tanul. A prímás vasárnap szentmisét mutat be az olaszországi magyar közösség tagjai számára.

Egyre kevesebb pap

A magyar egyház előtt álló kihívásokkal kapcsolatban az érsek megemlítette a házasság és a család stabilitásának témáját. Mint fogalmazott, e téren nem elegendő elveket hirdetni, konkrétan kell megszervezni a fiatal családok számára nyújtandó segítséget, hogy bátran merjenek gyereket vállalni. Erdő Péter szerint megoldandó problémát jelent, hogy az elvilágiasodás következtében ma kevesen választják Magyarországon a papi hivatást. A régióban jobban áll ezen a téren néhány olyan ország, amely kulturálisan viszonylag közel áll hozzánk. Ennek köszönhetően országunkban dolgoznak szlovák, lengyel, francia és olasz papok is, akik missziós lelkesedésükben örömmel tanulják nyelvünket.

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.