Piroska
3 °C
3 °C

A pápa óva intett az iraki háborútól

2002.12.25. 14:38
Az erőszak értelmetlen körforgása ellen emelte fel szavát hagyományos karácsonyi békeüzenetében II. János Pál pápa, aki szerdán a vatikánvárosi Szent Péter téren hatvankét nyelven osztott Urbi et Orbi (a városért és a világért) áldást több tízezernyi híve előtt.
A katolikus egyházfő karácsonyi üzenetében most először intett óva nyilvánosan attól, hogy Irak ellen háborút kezdjenek a nemzetközi szövetséges erők, igaz anélkül, hogy megnevezte volna a közel-keleti országot.

Felszólította a hívőket és a jóakaratú embereket, hogy a béke felépítésen munkálkodjanak különösen a Szentföldön, hogy végre meg lehessen fékezni az elvakult erőszak értelmetlen körforgását, továbbá a Közel-Keleten, hogy kioltsák egy "olyan konfliktus vészjósló jeleit, amelyet mindannyiunk összefogása nyomán el lehet kerülni".

A karácsony a béke igazsága, amely a betlehemi jászolból felemelkedve ösztönzi a világot arra, hogy ne engedjen a bizalmatlanságnak és a gyanakvásnak, még akkor sem ha a terrorizmus tragikus réme fokozza a félelmet és a bizonytalanságot - hangoztatta II. János Pál.

A pápa azt kívánta, hogy karácsonyi békeüzenete jusson a Föld minden olyan zugába is, ahol politikai, gazdasági és társadalmi válságok zavarják a családok és a nemzetek nyugalmát.

A hírügynökségek egyöntetű jelentése szerint a 82 éves egyházfő az éjféli miséhez képest kevésbé tűnt fáradtnak a borongós, esőre hajló római időjárásban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!