Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A pápa óva intett az iraki háborútól

2002.12.25. 14:38
Az erőszak értelmetlen körforgása ellen emelte fel szavát hagyományos karácsonyi békeüzenetében II. János Pál pápa, aki szerdán a vatikánvárosi Szent Péter téren hatvankét nyelven osztott Urbi et Orbi (a városért és a világért) áldást több tízezernyi híve előtt.
A katolikus egyházfő karácsonyi üzenetében most először intett óva nyilvánosan attól, hogy Irak ellen háborút kezdjenek a nemzetközi szövetséges erők, igaz anélkül, hogy megnevezte volna a közel-keleti országot.

Felszólította a hívőket és a jóakaratú embereket, hogy a béke felépítésen munkálkodjanak különösen a Szentföldön, hogy végre meg lehessen fékezni az elvakult erőszak értelmetlen körforgását, továbbá a Közel-Keleten, hogy kioltsák egy "olyan konfliktus vészjósló jeleit, amelyet mindannyiunk összefogása nyomán el lehet kerülni".

A karácsony a béke igazsága, amely a betlehemi jászolból felemelkedve ösztönzi a világot arra, hogy ne engedjen a bizalmatlanságnak és a gyanakvásnak, még akkor sem ha a terrorizmus tragikus réme fokozza a félelmet és a bizonytalanságot - hangoztatta II. János Pál.

A pápa azt kívánta, hogy karácsonyi békeüzenete jusson a Föld minden olyan zugába is, ahol politikai, gazdasági és társadalmi válságok zavarják a családok és a nemzetek nyugalmát.

A hírügynökségek egyöntetű jelentése szerint a 82 éves egyházfő az éjféli miséhez képest kevésbé tűnt fáradtnak a borongós, esőre hajló római időjárásban.