Árpád
-2 °C
4 °C

Irak: január 27-e lehet a fordulópont

2002.12.19. 17:57
Az USA ENSZ-nagykövete és külügyminisztere az ENSZ-határozatok megsértésével vádolta csütörtök este Irakot. Jelenleg egy biztos: karácsony előtt nem indítanak újabb csapatokat a Közel-Keletre, azután viszont néhány hét alatt megduplázhatják az iraki invázióra készülő katonák számát. A The Washington Post úgy tudja, hogy január 27-e lehet a fordulópont.
"Irak tényszerűen megsértette az ENSZ-határozatokat" - nyilatkozta magyar idő szerint csütörtök este Colin Powell, az Egyesült Államok külügyminisztere, valamint John Negroponte, az Washington ENSZ nagykövete. Powell ugyanakkor azt is kijelentette: a bejelentés nem jelenti azt, hogy biztosan háború lesz.

A találgatás közben tovább folyik az amerikai lapokban. Az amerikai kormány január utolsó hetében akarja dűlőre vinni az Irak elleni katonai fellépés ügyét. Legalábbis a The Washington Post csütörtöki száma szerint kormányzati berkekben január 27-ét emlegetik fordulópontként. Az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának (UNMOVIC) vezetője, Hans Blix azon a napon adja át első átfogó értékelését a Biztonsági Tanácsnak az iraki fegyverprogramokról készült bagdadi nyilatkozatról, valamint az iraki kormány együttműködési készségéről.

Kattintson a nagyításhoz! Időt hagynak

A beszámoló időpontja a január vége és február eleje közti időszakra esik, ami az amerikai katonai tervezők szerint a legalkalmasabb az Irak elleni invázió megindítására. A lap forrásai két szempontból is előnyösnek tartják, hogy Washington nem unszolja már most az ENSZ Biztonsági Tanácsát: marasztalja el Irakot a testület 1441-es számú határozatának "tényszerű megsértéséért", ami jogi alapot adna a háborúra.

A kivárással egyrészt kellő mértékben kimutatja, hogy elkötelezett az iraki kérdés nemzetközi megoldása mellett, másrészt a január 27-ig hátralevő hetek elég időt adnak arra, hogy olyan bizonyítékokat állítson össze, amelyeket Irak nem cáfolhat meg és a legkétkedőbb BT-tagok sem hagyhatnak figyelmen kívül. George Bush amerikai elnök világosan az ENSZ értésére adta, hogy a világszervezet nélkül is kész az Irak elleni katonai fellépésre, ha Bagdadot vállalt kötelezettségeinek megszegésén éri.

Egy biztos

A CNN csütörtök reggeli híre szerint egyébként egy magas rangú amerikai katonai illetékes is úgy nyilatkozott, hogy január végén, február elején dönthetnek az Irak elleni háborúról. Pillanatnyilag mintegy hatvanezer amerikai katona állomásozik a Perzsa-öböl térségében. Hamarosan megkezdheti a csapatok megerősítését, januárra akár már százezret is elérheti az ott tartózkodó amerikai katonák száma. Jelenleg egy biztos: karácsony előtt nem indítanak újabb csapatokat a térségbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?