Auguszta
-7 °C
0 °C

Lelőttek egy amerikai Predatort Irak fölött

2002.12.23. 17:48
Az amerikaiak szerint az iraki pilótának szerencséje volt. Most először vesztettek gépet a szövetségesek a repüléstilalmi zónában.
Egy iraki harci gép hétfon Dél-Irak fölött lelőtt egy Predator típusú amerikai felderítő repülőgépet. A Pentagon szóvivoje szerint egy iraki harci gép behatolt a déli légtértilalmi övezetbe, rálőtt a felderíto tevékenységet végző Predatorra, amellyel azután a központ elvesztette a kapcsolatot.

Ez az első eset, hogy amerikai gépet lőttek le az iraki légtértilalmi övezetben.

A Predator pilóta nélküli, azaz távvezérlésű repülőgép, amely alapvetően felderítési célokat szolgál, de rakétával is felszerelhető, s akkor légicsapások végrehajtására is képes. Az amerikai Predatorok rendszeresen repülnek iraki területek felett, hogy az iraki tömegpusztító fegyverek fejlesztési programjairól gyűjtsenek bizonyítékokat.

Szerencséjük volt

Donald Rumsfeld védelmi miniszter szerint az irakiak már sok-sok hónapja próbálnak lelőni amerikai gépeket. Richard Myers tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnöke kérdésre válaszolva közös sajtóértekezletükön ugyancsak azt emelte ki: nem újdonság, hogy az irakiak rálőnek amerikai gépekre, csak most szerencséjük volt, s sikerült eltalálniuk a Predatort.

Az iraki légierő egyébként olyan gyenge, hogy ritkán hajt végre támadásokat a járőrözo amerikai-brit gépek ellen - a bagdadi vezetés inkább a légvédelem - vagyis a földi telepítésű eszközök - bevetésétől remél sikereket. Ennek ellenére időnként elofordul, hogy egy-egy iraki gép behatol a légtértilalmi övezetbe, megkockáztatva saját lelövését.

A Predator lelövésére a nemzetközi piac az olaj árának jelentős emelkedésével reagált.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!