Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

Irak fegyverben

2002.11.05. 06:20
Az Egyesült Államok ismét háborúba megy, s az ellenség régi családi ismerőse a Bush-adminisztrációnak. Irak hadserege az 1990-es Sivatagi Vihar előtti állapothoz képest számszerűen sokkal gyengébb, minden embargó ellenére szert tett azonban néhány új eszközre. Míg vegyi, biológiai, esetleg nukleáris kapacitásáról csak találgatások kerültek nyilvánosságra, annyi biztosan tudható, hogy Szaddám Huszein modernizálta légierejét és légvédelmét, és robotrepülőgépeket is beszerzett. Mivel kerül szembe az amerikai hadsereg az első puskalövés után?
Kuvait lerohanása előtt az iraki szárazföldi hadsereg mintegy egymillió főt számlált; ennek egy része a 47 hadosztály, a többi egyéb egységek között oszlott meg. Egy iraki hadosztály akkoriban 8-10 000 katonából állt. A mai hadseregben becslések szerint körülbelül 375 000 iraki szolgál.

Harckocsik és tüzérség

Irak az első Öböl-háború alatt és után - Jugoszláviához hasonlóan - értékes haditechnikai eszközeit leginkább azok álcázásával óvhatta meg a szövetséges légierőtől. Ennek köszönhető, hogy az iraki páncéloserőkről is csak pontatlan becslések állnak rendelkezésre, ezek 2000 és 2600 közé teszik a harckocsik számát. Tovább nehezíti az ellenállás felmérését, hogy a tankok működőképességéről még nehezebb tájékozódni. Az alkatrészhiány miatt feltételezik, hogy a nehézfegyverzetű egységek alig fele van 80 százalékos bevethetőségi állapotban, ennek azonban ellentmond, hogy az embargó ellenére a legkorszerűbb fejlesztések is utat találtak az arab diktatúrába az elmúlt tizenkét évben. Az iraki tankok nagy szériában gyártott szovjet típusok, illetve azok kínai másolatai, ami megkönnyíti az alkatrész-utánpótlást; ezek a járművek Dél-Amerikától Afganisztánig az egész világon elterjedtek, így a feketepiacon szinte bármi megvásárolható hozzájuk.

T-55-ös harckocsik

1947-ben rettegett szovjet ász - ma negyven tonna holtsúly.
A T-54/55-ös harckocsik bemutatása >>

Az Öböl-háborúban a legkorszerűbb T-72-esek nagy része megsemmisült, ezekből körülbelül 700 darab maradt. A T-72-est a Szovjetunión kívül licenc alapján gyártja vagy gyártotta többek között Jugoszlávia, Horvátország és Lengyelország is, a volt szovjet érdekszféra legtöbb országába exportálták. A T-72 korszerűsített változatai egyes esetekben a legmodernebb izraeli Merkava tankkal szemben is felülkerekedtek. Az amerikaiak azonban minden bizonnyal a légierőre bízzák az ellenséges páncélos-ellenállás felszámolását. Sokkal nagyobb számban alkalmazzák a T-55-ös és T-62-es tankokat, amelyekből 1500-1900 áll szolgálatban. Ez a harckocsicsalád azonban már szinte semmilyen esetben sem méltó ellenfele az amerikai M-1 Abramsnek vagy a brit Challenger 2-nek: vékony páncélzata a gyalogsági páncéltörő eszközök ellen sem nyújt már védelmet, alacsony hatásfokú lövege legfeljebb a gyengén páncélozott járművek megsemmisítésére alkalmas. A gépesített gyalogság a szovjet BMP-1 és BMP-2 lövészpáncélosokon kívül korszerűbb brazil eredetű harcjárműveket is használ - megfelő páncélostámogatás nélkül ezek könnyű célpontok a harcmezőn, ahogy egyébként az amerikai Bradley lövészszállítók is. Ha azonban a szövetségesek nagyvárosi harcra kényszerülnek, az agyafúrtan elhelyezett nehézfegyverek, vagy a jól álcázott rejtekhelyről előrontó gyalogsági harcjárművek jelentős pusztítást okozhatnak a személyi veszteségre érzékeny demokráciáknak.

BM-21 rakéta-sorozatvető

Húsz másodperc alatt negyven rakéta indítható az ellenség feltételezett helyére a Grad rakétavetővel - valamelyik csak eltalálja.
A BM-21 Grad sorozatvető bemutatása >>

1500 és 2500 között lehet a bevethető iraki tüzérségi eszközök száma. Elsősorban vontatott lövegekkel rendelkeznek, a legnagyobb kaliberű ágyúk 155 milliméteresek. A szovjet, francia és brazil gyártmányú fegyverek hatótávolsága 30-40 kilométer. Iraknak mintegy 200 rakétavetője (MRLS) is maradt, ezek lényegében a II. világháborús Katyusa utódai, és főként élőerő-koncentrációkra mérhetnek velük csapást. A tüzérség lehet az egyik legveszélyesebb iraki fegyvernem, mivel a lövedékek elláthatók vegyi és biológiai töltettel, és elfogásuk - a repülőgépekkel, robotrepülőkkel és rakétákkal szemben - gyakorlatilag lehetetlen.

Légierő

Az iraki légierő pótolhatatlan veszteségeket szenvedett az Öböl-háborúban. Bár Szaddám legértékesebb repülőgépeit - Szu-22-es és Szu-24-es bombázókat, MiG-29-es, MiG-23-as és Mirage F.1-es vadászrepülőgépeket - Iránba menekítette, ezeket azóta sem kapta vissza. (Irán a gépek visszaszolgáltatását az irak-iráni háborúért fizetendő, egybillió dolláros kártérítéshez kötötte, majd vidáman szolgálatba állította a "menekült" repülőgépeket, jelentősen megerősítve velük légierejét.)

Matra Magic 2

A francia Magic 2 (Magic R.550) rakéta hatótávolsága 15 kilométer, robbanófeje 12,5 kilogrammos. A célt önállóan, infravörös keresőfejjel találja meg. Irakon kívül Görögországba, Spanyolországba, Egyiptomba, Kuvaitba és az Egyesült Arab Emirátusokba exportálták.

Az álcázásnak köszönhetően a megmaradt repülőeszközökről sincs pontos információ. Irak vadászlégiereje 200-300, jórészt elavult gépből állhat, azonban a korábbi tapasztalatokból okulva ezek valószínűleg fel sem szállnak az amerikai támadás megakadályozására. Igaz, a háború után, embargó ide vagy oda, rendszeresítették a korszerű, francia gyártású Matra Magic 2 közelharc-rakétát, de ahhoz, hogy használhassák őket, előbb meg kellene közelíteni az ellenséges repülőgépet, s erre - a szövetségesek nagy hatótávolságú légiharc-rakétái miatt - csekély esélyük van. A Magic 2 iraki megjelenése ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a hadianyag-szállítási tilalmat nem mindig és nem mindenki tartja be.

Néhány szovjet, illetve kínai eredetű bombázó (Tu-22, H-6) is megmaradt; ezeknek még a vadászoknál is kisebb esélyük van a levegőben maradni háború esetén. A repülőeszközök veszedelmes alternatív alkalmazása lehet viszont, ha kamikaze-küldetésekben vegyi vagy biológiai hatóanyagot permeteznek szét; egyes hírszerzési értesülések ilyen átalakításokról is beszámolnak. Hasonló szerepben használhatják az először 1998-ban észlelt (valószínűleg kínai gyártmányú, helyben továbbfejlesztett) robotrepülőgépeket.

Haditengerészet

Az Iraki Köztársaság haditengerészete egy rakétás naszádra és néhány parti őrhajóra korlátozódik, egy korvettet 1990-ben Egyiptomban lefoglaltak. A szövetséges tengeri járművekre viszont kínai gyártámányú HY-1 Silkworm rakéták leselkednek, amelyek a partról indíthatók. Hatótávolságuk 80 kilométer.