Kornélia
-1 °C
15 °C

Nagy-Britannia már készül az Irak elleni háborúra

2002.12.18. 19:15
Csak jövő év elején alakítja ki hivatalos álláspontját Nagy-Britannia az iraki fegyverkezés kapcsán az ENSZ-nek tíz napja átadott jelentésről. Tony Blair brit kormányfő ugyanakkor jelentős kétségeit hangoztatta a tizenkétezer oldalas jelentéssel kapcsolatban.
Tony Blair brit kormányfő szerdán komoly kétségeit hangoztatta az iraki fegyverkezési programokról az ENSZ-nek tíz napja átadott jelentéssel kapcsolatban. A brit parlament alsóházában a miniszterelnökhöz intézett kérdésekre válaszolva Blair kijelentette: Úgy gondolom, a legtöbb ember, aki áttekintette ezt a nagyon hosszú dokumentumot, igencsak szkeptikus az abban megfogalmazott állításokat illetően. Blair fontosnak nevezte, hogy a jelentést részleteiben tanulmányozzák, és közölte, kormánya a jövő év elején adja meg a hivatalos választ a jelentésre.

Elkerülhető még a háború

A kormányfő hangsúlyozta, Szaddám Huszein iraki elnök még elkerülheti a háborút, amelyre a brit védelmi tárca megkezdte az előkészületeket. - Azt akarjuk, hogy az ENSZ-ellenőrök elvégezzék munkájukat, azt akarjuk, hogy Irak teljesítse az ENSZ-határozatot. Akkor alkalmazunk erőt, ha megsértik az ENSZ mandátumát - mondta.

Nyilvánvaló hazugság

Jack Straw brit külügyminiszter szerdán "nyilvánvaló hazugságnak" nevezte Irak azon állítását, hogy felhagyott a tömegpusztító fegyverek kifejlesztésével. Az iraki fegyverkezési programokról szóló jelentésről a külügyminiszter kijelentette, az iraki kormány nem az ENSZ által követelt "teljes és hiánytalan verziót" juttatta el a világszervezetnek. A nyilatkozat "nyilvánvaló hiányosságokat tartalmaz" - hangoztatta Straw a brit kormány előzetes álláspontjáról kiadott közleményében. Rámutatott: a jelentésben Irak nem számolt el azokkal a tömegpusztító fegyverekkel, amelyek az ENSZ-ellenőrök által készített végső jelentésben szerepeltek, miután 1998-ban elhagyták Irakot. - Úgy tűnik, Szaddám Huszein úgy döntött, tovább színleli azt, hogy Iraknak nincs tömegpusztító fegyverprogramja az ellenőrök távozása óta - hangoztatta.

Már megrendelte a hadsereg az első nagy szállítóhajókat

A brit külügyminiszter szerint "ez a jelentés senkit nem fog rászedni." Ha Szaddám Huszein iraki elnök ragaszkodik a "nyilvánvaló hazugsághoz, világossá válik, hogy elveti az utat az ENSZ 1441. számú határozatában megfogalmazott békéhez. Az 1441. számú határozat jelenti az utolsó lehetőséget Szaddám Huszein elnök számára, hogy őszintén és nyíltan teljesítse a világszervezet követeléseit" - figyelmeztetett. A brit külügyminiszter közleményével egy időben vált ismertté Londonban, hogy a védelmi tárca megrendelte az első nagy szállítóhajókat a brit hadsereg nehézfegyverzetének, felszerelésének a Perzsa-öböl térségbe történő szállításához.

Geoff Hoon védelmi miniszter a brit hadsereg által folytatott háborús előkészületekről a parlament alsóházának adott tájékoztatójában bejelentette, hogy az Ark Royal repülőgép-hordozó anyahajó egy hajóraj kíséretében a jövő hónapban a Perzsa-öböl térsége felé indul, egy az Indiai-óceánon megrendezendő hadgyakorlatra tart. A védelmi tárca illetékesei egyben megerősítették, hogy szükség esetén a hajórajt átirányítják az iraki háborúhoz biztosítandó kötelékbe.

Parlamenti tájékoztatójában Hoon kijelentette, a katonai stratégák számos lehetőséggel számolnak, de még semmilyen konkrét döntés nem született egy Irak elleni esetleges háborúról.