Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Cégneveket tüntettek el az Irak dossziéból

2002.12.18. 15:12
George W. Bush várhatóan pénteken hozza nyilvánosságra az iraki fegyverkezési dossziéval kapcsolatos amerikai állásfoglalást. Az ENSZ nem állandó tagjai csak egy cenzúrázott jelentéshez juthattak hozzá, amelyből kihúzták az elsősorban német és svájci cégek neveit.
Bush szerdán is tanácskozik biztonsági szakértőivel a tizenkétezer oldalas iraki dossziéra adandó válaszokról. Amerikai illetékesek szerint a dokumentum nem ad magyarázatot arra, hogy mi történt Irak biológiai és vegyi programjaival 1998 után, és elégtelennek tartják azokat a bizonyítékokat is, amelyekkel Bagdad azt kívánja szemléltetni, hogy nem kezdett nukleáris fegyverkezésbe. Mint Colin Powel külügyminiszter kijelentette: "Kétkedéssel fogadtuk a dokumentumot, és az eddig hozzám eljutott információk szerint ez a kétkedés megalapozott volt."

Amennyiben nyilvánvalóvá válik, hogy Irak megszegte az ENSZ határozatokat, az már elég indokot szolgáltathat az Egyesült Államoknak a támadás megindítására. A New York Times által idézett hivatalnokok szerint azonban Bush finomabban fogalmaz majd péntekre várható tájékoztatójában. Az elnök feltehetően csak annyit fog kimondani, hogy az iraki jelentésben található ellentmondások jó bizonyítékul szolgálnak arra, hogy Bagdadnak rejtegetnivalója van.

A taktika

Fehér házi források szerint az amerikai taktika lényege, hogy első ízben követelik Iraktól, engedélyezze tudósai országon kívüli kihallgatását. Bagdad ebbe várhatóan nem egyezik bele, ezzel azonban egyértelműen ellenszegül az ENSZ határozatának.

A New York Times információi szerint Hans Blix, a fegyverzetellenőrök vezetője kedden találkozott John S. Wolffal, az amerikai külügyminisztérium egy illetékesével, aki átadott Blixnek egy összeállítást arról, hogy milyen hiányosságokat tárt fel a Fehér Ház a jelentésben. Blix csütörtökön számol be az ENSZ biztonsági tanácsa előtt az eddigi eredményekről.

Kozmetikázott anyag

A biztonsági tanács tíz nem állandó tagja is megkapta az iraki dokumentum rövidített változatát. A tizenkétezer oldalas dokumentumot, háromezerötszázra rövidítették le, és a Spiegel információi szerint megpróbálták felismerhetetlenné tenni benne a cégneveket. A láthatóan sietve átsatírozott nevek ennek ellenére felismerhetőek - idézett egy neve elhallgatását kérő diplomatát a német lap. A diplomata elmondta, főként német és svájci cégekről van szó, amelyek a jelentés szerint közreműködtek az 1996-os iraki nukleáris programban.

A BBC amerikai illetékeseket idézve erről annyit közölt, hogy a dokumentumból eltávolították azokat az "érzékeny információkat" amelyeket tömegpusztító fegyverek készítéséhez is fel lehetett volna használni.

December elején már kissebb felháborodást okozott, hogy a teljes jelentést csak az ENSZ BT öt állandó tagja - az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, és Franciaország - kapta meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!