Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

'Csak nácinak ne nevezzétek'

2005.04.20. 12:25
Vegyes fogadtatást kapott XVI. Benedek. A katolikus egyház reformista szárnya egyértelmű vereségként értékeli Ratzinger megválasztást, a konzervatívok az új pápa gyalázásán dühöngenek. A két tábor csak egy dologban ért egyet, az egyházon belüli szakadék tovább mélyülhet.

Alaposan megosztotta a világ katolikusait XVI. Benedek. Joseph Ratzinger megválasztása után hihetetlen mennyiségű kommentár jelent meg a világhálón teológusok, elemzők és laikus hívők tollából egyaránt. Az örvendező konzervatívok és a letargikus liberálisok szinte csak egy dologban értenek egyet: az egyház komoly szakadás előtt áll.

Csak a tér fele ünnepelt

A megosztottság már a Habemus papam elhangzása után érezhető volt a téren. Joseph Ratzinger nevének kiejtésekor a Szent Péter téren összegyült több tízezer hívő egy része ujjongásban és tapsban tört ki, a New York Times beszámolója szerint azonban legalább ugyanennyien csendben hallgattak. Egy kisebb csoport némán elhagyta a teret az új pápa köszöntőbeszéde alatt.

"Boldog vagyok, mert tiszteltem az előző pápa ideáljait és elképzeléseit. Úgy gondolom, hogy az új a régi szellemében folytatja majd" - idézi az egyik örvendezőt, Alberto Napoleonét a Times. "Nagyon csalódott vagyok. Egy sokkal nyitottabb pápa megválasztásában bíztam" - hozott fel ellenérveket a gyakorló katolikus Paolo Tasselli, aki abban is bízott, hogy a XXI. század egyháza több jogot ad majd a nőknek, és nagyobb szerepet vállal a társadalmi kérdésekben.

Katolikus polgárháború

A beszélgetőforumokban is radikálisan eltérő vélemények jelentek meg. "Boldog vagyok, hogy II. János pál közeli munkatársa az új pápa" - írta Miguel Velasco mexikói hívő. Vele szemben a londoni Lynn radikálisan pápaellenes. "Újabb elnyomó évek a fogamzásgátlókat használó nőknek, újabb ártatlan életek elvesztése az AIDS-től sújtott Afrikában" - foglalta össze Ratzinger hitelveihez mérhetően dogmatikus nézeteit.

A pápaválasztás a blogoszférát is megmozgatta. A vélemények itt is konzervatív-liberális vonalon törnek, az egyedüli kivétel a neokon Andrew Sullivan, aki szerint Ratzinger megválasztása "frontális támadás" a reformista szárny ellen. "A döntés gyorsasága és a választás megosztó jellege katolikus polgárháborút jósol. Az egyén politikai szabadsága elleni támadás csak most kezdődik" - vélekedett.

Érzi a halandóságot

A szintén konzervatív CT a Daily Kos bloggercsapatból elismeri, hogy Ratzingert akár jogosan is lehet kritizálni a felszabadítási teológia elleni harca, a papok szexbotrányaival kapcsolatos nyilatkozatai vagy a melegekről vallott nézetei miatt, de nácinak nevezni alaptalan és nem fair. Mint olvasható, az alaptalan vádaskodás csak megerősíti a konzervatív szárnyat. "Hívjátok konzervatívnak, reakciósnak, öregnek, gorombának, de ne nevezzétek nácinak" - figyelmeztet.

Ezra Klein Ratzinger koráról elmélkedik. "Ha én lennék a pápa, furán érezném magam. Jobban mondva kifejezetten ideges lennék, ha valaki az órájára pillantana a társaságomban. Ratzinger átmeneti - értsd: hamarosan elhalálozó - státusa miatt saját bőrén érezheti a halandóság valóságát".

"Nehéz lesz szeretni"

A pápa személye még az olasz lapok kommentátorait is megosztotta. A baloldali Republica a modernség ellen kihívást intéző harcosként jellemzi Ratzingert, a Messaggero szerint viszont nem igaz, hogy az új pápa inkvizítor lenne. Az új pápa becenevében azonban egységes a sajtó, XVI. Benedeket Papa Ratzinak hívják.

Ha inkvizítornak nem is, de dogmatikus ókonzervatívnak tartja az új pápát Leonardo Boff, a dél-amerikai felszabadítási teológia egyik alapító vezére. Az 1985-ben pont Ratzinger döntése nyomán kiközösített teológus szerint "nehéz lesz szeretni az új pápát". Boff szerint II. János Pál karizmája nélkül az egyház radikalizálódhat.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.