Ratzinger lett az új pápa

2005.04.19. 18:51
Kedden délután nem sokkal hat óra előtt fehér füst szállt fel a Vatikánban, majd megszólaltak a Szent Péter bazilika harangjai. Tízezrek özönlöttek a pápa megválasztásának hírére a Szent Péter térre. "Kedves testvéreim, nagy örömet hirdetek nektek: van pápánk", jelentette be Jorge Arturo Medina Estévez bíboros. Az új pápa a 78 éves német Joseph Ratzinger lett, aki alázattal fogadta el a döntést.
A negyedik nekirugaszkodásra a pápaválasztó bíborosok megválasztották II. János Pál utódját. A katolikus egyház új feje Joseph Ratzinger lett, aki a XVI. Benedek nevet vette fel. A 78 éves teológus láthatóan örömmel vette tudomásul a döntést. Ratzinger a bíborosi testület dékánja s a hittani kongregáció vezetője volt az előző pápa, II. János Pál uralkodása idején. 480 év után először választottak újra német pápát a római katolikus egyház élére.

XVI. Benedek pápa hivatalos beiktatási miséje a Szent Péter téren, április 24-én, vasárnap délelőtt 10 órakor lesz, közölte kedden a Vatikán szóvivője. A római szertartásra 600 ezer zarándokot várnak. XVI. Benedek szerdán már elfoglalja lakosztályát az apostoli palotában, e szobákat II. János Pál pápa halálakor pecsételték le. Szerdán délelőtt viszont már a pápai lakosztály ablakait is kinyitották.

Folytatást ígért

Az új egyházfő elődje örökségének folytatását ígérte szerda reggeli homília-programbeszédében, a Sixtus-kápolnában a többi 114 pápaválasztó bíborossal bemutatott első miséjén. Az új pápa másfél órásra nyúlt első miséjének nyelve végig a latin volt, s Joseph Ratzinger nem a szertartás közepén, hanem annak befejezése előtt ugyancsak latinul mondta el programismertetésnek is beillő homíliáját, beszéde csaknem fél órán át tartott.

XVI. Benedek a katolikus egyház és a társadalom további nyílt párbeszéde mellett tett hitet. A keresztény megbékélést és összefogást szorgalmazta, amelyet kiemelt feladatának nevezett, s e célért - mint mondta - fáradságot nem kímélve kíván tevékenykedni.

Akárcsak elődje, XVI. Benedek is nagy figyelmet kíván szentelni a fiataloknak - akik szerinte az egyház és a világ jövőjének zálogai -, s jelezte, elmegy az augusztusi kölni katolikus világifjúsági találkozóra.

Zúgtak a harangok

Az első lépések
A katolikus egyház hagyományai csupán az első lépéseket szabják meg az újonnan megválasztott pápa számára, a továbbiakban az egyházfő túlnyomórészt maga dönti el, mit tesz. A megszabott kezdő lépések közül elsőként egy szertatás zajlik le a vatikáni Sixtus-kápolnában: a bíborosi testület dékánja vagy helyettese megkérdezi a megválasztottat, hogy elfogadja-e a bíborosok döntését. Ha igennel felel, felszólítják, hogy közölje, milyen néven kívánja elfoglalni a pápai trónt. Ezután az új pápa a Sixtus-kápolna oltáránál imádkozik, majd elvonul "a könnyek szobájába", ahol egy kis ideig magára maradhat a benne viharzó érzésekkel. Ebben a kis szobában ölti fel pápai díszruháját is. (Mivel az előkészületek során még nem tudható, milyen termetű bíboros nyeri el a pápai trónt, három - kicsi, közepes és nagy - méretben helyezik el ebben a szobában az ornátust.) Az új egyházfő már a pápai díszöltözékben lép ki a Szent Péter-bazilika lodzsájára, és elmondja az "urbi et orbi" (a városnak és a világnak) áldást, és ha kívánja, beszédet tart.

Ezután nyomban beköltözik a vatikáni apostoli palotába. Előbb ideiglenes lakosztályt utalnak ki számára, amíg kívánságának megfelelően berendezik a hagyományos pápai lakosztályt. Ha a megválasztott bíboros korábban a római kúriánál szolgált (mint Ratzinger is), s már korábban is volt lakosztálya az apostoli palotában, ott várhatja ki a pápai lakosztály kedve szerint való berendezését. Az egyházfőt néhány nappal megválasztása után iktatják be ünnepélyesen a hivatalába. Korábban szabályozás koronázás volt, de I. János Pál szakított néhány hagyománnyal; lemondott a tiaráról, a pápai hármas koronáról és arról, hogy pompázatos hordozható trónuson (sedia gestatoria) vigyék be a pápai palotába.

Az új szentatya ezután kijelöli a római kúria kongregációinak vezetőit. Ha kívánja, kinevezhet újakat, hiszen a régiek a pápa személyének változásakor kötelesek felajánlani lemondásukat. Ám ha az új pápa úgy dönt, a régieket is megerősítheti hivatalukban.

Az új pápáról megválasztásáról szóló hír bejelentése után világszerte megkongatták a katolikus templomok harangjait.

Az új pápa több mint százezer ember előtt osztott áldást kedden a vatikáni Szent Péter-bazilika erkélyéről. A német pápa röviddel este háromnegyed hét előtt jelent meg a bazilika erkélyén, s az összesereglett híveket üdvözölve - a pápa egyben Róma püspöke is - elődje, II. János Pál érdemeit méltatta, akit újólag "nagy pápának" nevezett. Hangsúlyozta, hogy ő is alázatos szolgája lesz egyházának.

A 78 éves Ratzinger (április 16-án ünnepelte születésnapját), az elhunyt Karol Wojtyla egyik legközelebbi munkatársa volt.

Pecsét a pápai lakosztályon

XVI. Benedek pápa urbi et orbi - a városnak, Rómának és a világnak - áldást osztott, majd este hét óra előtt a tömeg üdvrivalgása közepette bevonult a bazilikába az erkélyről. Ratzinger az éjszakát a Szent Márta házban töltötte a többi pápaválasztó bíborossal együtt.

A magyar egyház örül

Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára biztos abban, hogy a legkiválóbb választás a katolikus egyház élére Joseph Ratzinger, akit távlatokat látó, az egyházat a jövőben elképzelni tudó személyként jellemzett. Veres András azt mondta, nagyon örül annak, hogy ilyen gyorsan sikerült pápát választani. Az egyébként szerinte várható volt, hogy rövid lesz a konklávé.

Megújulás az egyházban

A katolikus püspök kifejtette, Joseph Ratzinger mint teológus rendkívül nagy jártasságról, tudásról tett tanúságot és mint egy nagyon fontos kongregáció vezetője a Vatikán ügyeiben is kiválóan kiismeri magát. Veres András biztos abban, hogy az új pápa folytatja a második vatikáni zsinat által elindított megújulást az egyházban, és ezt eredményesen fogja tenni.

"Méltó és alkalmas személy"

Elmondta, "ismerve a bíborosi testületet", éppen arra számított, hogy Joseph Ratzingert választják az új egyházfővé. A püspök szerint Joseph Ratzinger "méltó és alkalmas személy" erre a feladatra.

Ratzingert már a konklávé előtt is a legbefolyásosabb európai blokk legesélyesebb jelöltjének tartották. A Vatikán legbefolyásosabb vezetője, aki a II. János Pál által követett konzervatív fonalat veheti fel ismét. A jelöltekről bővebben> > >

XVI. Benedek

Gyors eredmény

XVI. Benedek a 265. pápa. Minden idők legrövidebb konklávéján, kedden délután született eredmény. Az új pápa megválasztása kereken huszonhat órás konklávé után ért véget. II. János Pált 1978-ban háromnapos konklávé után a nyolcadik választási fordulóban választották meg, a konklávék azonban rendszerint hosszabb ideig tartottak. A leghosszabb 1268-ban kezdődött a közép-olaszországi Viterbo városában, és két év, kilenc hónap és két napon át tartott.

A csupán alig kétnapos konklávén 115 bíboros választotta meg II. János Pál utódját a Sixtus-kápolnában, köztük két magyar, Erdő Péter és Paskai László. Most fordult elő másodszor, hogy két magyar pápaválasztó is részt vesz a konklávén. A pápaválasztásról bővebben> > >

A választójoggal rendelkező 117, nyolcvanévesnél fiatalabb bíboros közül ketten betegségük miatt nem mentek el a Vatikánba. A bíborosok a világ 52 országából érkeztek, a világ öt kontinenséről, de az európaiak többségben vannak, szám szerint 58-an.

A legutóbbi pápaválasztáson, 1978 októberében Karol Wojtyla győzelméhez nyolc forduló kellett, két hónappal azt megelőzően pedig I. János Pálnak (Luciani bíborosonak) elég volt négy voksolás is pápaságához.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla