Natália
-3 °C
7 °C

Ismét Parvanov lett Bulgária elnöke

2006.10.30. 18:05
A hivatalban lévő államfő, a szocialista Georgi Parvanov elsöprő fölénnyel nyerte meg a vasárnapi bolgár elnökválasztást. A vesztes Sziderov elismerte, hogy aránytalanul erősebb ellenféltől szenvedett vereséget. A szélsőjobboldali Sziderov azt hangoztatta, hogy az államfőt a "cigány gettók és a török kisebbség" segítette ismét az elnöki székbe.

Az országos választási bizottság hétfői közlése szerint a második fordulóban leadott szavazatok 99 százalékának összeszámlálása alapján a szocialista párti (posztkommunista) Parvanov a voksok csaknem 76 százalékát mondhatja magáénak. Ellenfelére, Volen Sziderovra, a nacionalista és Európai Unió-ellenes Ataka (Roham) párt jelöltjére a szavazók 24 százaléka voksolt.

Újabb öt év

Így újabb öt évig Parvanov lesz Bulgária elnöke. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Fekete-tenger partján fekvő ország 2007. január elsején az ő vezetésével csatlakozik majd az EU-hoz. A Bulgáriában 1989-ben lezajlott rendszerváltás óta Parvanov az első politikus, akit kétszer választottak meg a legmagasabb közjogi tisztségre. Bulgáriában az elnöki méltóság jobbára ceremoniális jellegű, az érdemi hatalmat a kormány és a parlament gyakorolja, de az államfőnek erkölcsi tekintélye van, és törvényalkotási vétóval rendelkezik.

Szergej Sztanisev bolgár kormányfő szerint Parvanov megválasztása egyenértékű egy EU-tagsági népszavazással, hiszen a régi-új elnök elszánt híve Bulgária euroatlanti integrálódásának. Bulgária, ahol a családok 29 százaléka a létminimum szintje alatt él, az EU legszegényebb tagállama lesz. Politikai elemzők szerint azonban Parvanov újbóli megválasztása annak jele, hogy a balkáni ország stabilizálódott.

Sziderov: cigányok és törökök választották Parvanovot

A vesztes Sziderov elismerte, hogy aránytalanul erősebb ellenféltől szenvedett vereséget, de egyben azt is hangoztatta, hogy mozgalma bizonyította: immár kikerülhetetlen politikai erő Bulgáriában. Parvanov győzelmét kommentálva Sziderov azt hangoztatta, hogy az államfőt a "cigány gettók és a török kisebbség" segítette ismét az elnöki székbe. Sziderov egyébként maffiának minősítette a politikai elitet.

Bolgár politológusok elismerik, hogy Bulgáriában a szélsőséges nacionalista populizmus jelenléte tény, de mint arra Zsivko Georgijev, a Gallup intézet elemzője felhívta a figyelmet, ez a fajta politika nemcsak Kelet-, de Nyugat-Európában is jelen van. Utalt arra, hogy populisták vesznek részt a lengyel és a szlovák kormányban, és ezek az elemek nagymértékben részesei voltak az elmúlt hetek magyarországi zavargásainak is, illetve hogy a legutóbbi romániai választásokon az ultranacionalisták csaknem 13 százalékos eredményt értek el. Sziderov pártja a 2005-ben rendezett parlamenti választások nyomán került a 240 fős bolgár parlamentbe, ahol 21 képviselője van.

A győztes Parvanov híveinek szájízét némileg keserítheti a rendkívül alacsony választási részvételi arány. A bolgár választópolgárok 59 százaléka nem nyilvánított véleményt arról, hogy kit szeretne az ország élén látni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!