Timót, Xénia
-9 °C
-1 °C

Mégsem robban fel a Nagy Péter

2004.03.23. 16:36
Teljes egészében megváltoztatta a Nagy Péter cirkáló katasztrofális állapotáról szóló vészjósló beszámolóját a főparancsnokság cáfolata után Vlagyimir Kurojedov. Az északi flotta parancsnoka korábban állította, a hajó "bármely pillanatban felrobbanhat", délutánra azonban rájött, hogy csak a lakókörzetek romosak.
Visszatáncolt korábbi vészjósló nyilatkozatától az orosz északi flotta parancsnoka - jelentette az Interfax. Vlagyimir Kurojedov tábornok kedd reggeli nyilatkozata szerint "bármely pillanatban felrobbanhat" az északi flotta zászlóshajója, a Nagy Péter.

A környezetvédők nem aggódtak

A tábornok a MosNews című orosz hírszájtnak nyilatkozva a cirkáló atomreaktorának katasztrofális állapotáról beszélt, nem kizárva a környezeti katasztrófa lehetőségét sem.

Kurojedov aggályait nem osztotta a Bellona Alapítvány nevű környezetvédelmi csoport. "Bármelyik hajó képes bármikor felrobbanni" - nyilatkozta a MosNewsnak a Norvégiában és Oroszországban is működő alap szentpétervári főnöke.

A parancsnokság közbeszólt

Cáfolta Kurojedov kijelentését az orosz haditengerészet szóvivője, Igor Gyigalo is. "Semmi rendkívüli nem történt" - jelentette ki.

A Nagy Péter "nem fenyegeti az orosz atombiztonságot" - visszakozott a parancsnokság cáfolata után Kurojedov. Délelőtti nyilatkozatával szemben állította, hogy a hajó megfelel a biztonsági követelményeknek, "csak az életkörülmények és az általános célú helyiségek állapota nem kielégítő".

Teljes gőzzel hátra

A hajót ezért vontatták kikötőbe - állította. A parancsnokság cáfolata előtt Kurojedov még arról beszélt, hogy a hajó a vezérkar által általában látogatott részei - a lakókörzetek és a közösségi helyiségek - rendben vannak, alaposabb szemrevételezés után azonban kiderült, hogy "még az atomreaktor karbantartásával" is bajok vannak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.