Zalán
9 °C
19 °C

Leszedték az internetről a Mohamed-gúnyoló dán videót

2006.10.10. 10:54
Hétfő óta nem érhető el az internetről az a Mohamed prófétát gúnyoló videó, melyet egy dán szélsőjobboldali párt ifjúsági szervezetének tagjai készítettek. Nyári táborozásuk közben videóra vették versengésüket, ki tudja jobban kigúnyolni a prófétát. A felvételt a dán miniszterelnök is elítélte, a külügyminisztérium nem javasolja állampolgárainak, hogy a Közel-Keletre utazzanak.

Leszedték az internetről azt a Mohamed prófétát gúnyoló videót, amit a szélsőjobboldali Dán Néppárt (PPD) fiatal aktivistái készítettek egymás közti versengésükről, hogy ki tudja jobban kigúnyolni a prófétát. A felvételt pénteken a dán közszolgálati televízió is bemutatta, több lap is beszámolt róla. A videó sokkal megalázóbb, mint az a szintén a prófétát gúnyoló 12 karikatúra, amelyet először egy évvel ezelőtt a Jyllands-Posten című dán lap, majd a világ számos más médiuma bemutatott.

A videó hétfő óta nem érhető el az interneten, leszedették a készítők és minden egyes újság weboldaláról is. A PPD egyik tagja szerint a felvételről azonosítható két fiatal jelenleg bujkál, bár Martin Rosengaard Knudsen szerint nem provokáció volt a céljuk. „Ez nem arra példa, hogyan lehet valami provokatív, hanem arra, milyen a jelenlegi helyzet a dán politikában” – fogalmazott.

Veszélyes lehet dánnak lenni

A dán külügyminisztérium felszólította állampolgárait, lehetőleg ne utazzanak a Közel-Keletre, mivel a felvétel tiltakozáshullámot indított el az iszlám világban, többek között a palesztin területeken, Szaúd-Arábiában, Libanonban, Irakban, Iránban, Szíriában, Törökországban, Indonéziában, Egyiptomban és Jordániában, írja az AP. Felhívták a dánok figyelmét arra is, hogyha mégis ezen országok valamelyikébe mennek, tisztában kell lenniük a közhangulattal, ami a helytől és időponttól függően folyamatosan változhat.

A dán miniszterelnök még vasárnap közleményt adott ki, melyben bírálja a szélsőséges párt aktivistáit. "Élesen elítélem a Dán Néppárt fiatal aktivistáinak viselkedését. Ízléstelenségük nem tükrözi a dán nép felfogását, a fiatal dánok véleményét az iszlámról" - közölte a kormányfő, aki üdvözölte, hogy az ország összes pártjának fiataljai elítélték a videót.

Egy 200 ezer tagot számláló jordániai szervezet szerint, melynek tagjai mérnökök, orvosok és újságírók, a videó „gyűlöletet közvetít a próféta felé, aki azért érkezett közénk, hogy megvilágosítsa az embereket”. „Felszólítjuk a muzulmán országokat, hogy szigorítsák kapcsolataikat Dániával és minden olyan országgal, melyek kárt okozhatnak az iszlámnak” – olvasható a szervezet közleményében, akik egyébként gyakran bírálják Jordánia nyugatbarát politikáját is.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!