Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Most videón gúnyolják Mohamed prófétát a dánok

2006.10.06. 12:59
Majd egy évvel a Mohamedet gúnyoló karikatúrák nyilvánosságra kerülése után újabb gúnyolódó hangnemű alkotás került nyilvánosságra Dániában. Ezúttal egy szélsőjobboldali párt ifjúsági tagozata áll a háttérben, akik Mohamed prófétát gúnyoló versenyt rendeztek, amit videóra is rögzítettek. A felvételt a közszolgálat csatorna leközölte, és az író sajtó is beszámolt róla. Állítólag durvább, mint a karikatúrák voltak.

A szélsőjobboldali Dán Néppárt (PPD) fiataljai Mohamed prófétát gúnyoló versenyt rendeztek augusztusban, a filmre vett jelenetekből részleteket mutatott pénteken a TV2 dán közszolgálati tv-csatorna, és az írott sajtó is beszámolt róla.

Az egyik versenyző például a prófétát megszemélyesítő, sört vedelő tevének maszkírozta magát, egy másik pedig részeg terroristának, aki pokolgépes merényletet hajt végre Koppenhágában. Az alkotást közönség előtt, gúnyos szövegű dalra bemutató versenyzők fején turbán van, derekukra pedig robbanótöltetekkel megrakott övet kötöttek. A felvételt Martin Rosengaard Knudsen, a PPD ifjúsági tagozatának egyik tagja, a Dánia Védelmében (Defending Denmark) elnevezésű művészeti csoport tagja készítette.

A videó sokkal megalázóbb, mint az a szintén a prófétát gúnyoló 12 karikatúra, amelyet először egy évvel ezelőtt a Jyllands-Posten című dán lap, majd a világ számos más médiuma bemutatott. A rajzok hatalmas botrányt és erőszakos tüntetéseket váltottak ki a világ muzulmán országaiban a Nyugat, és ezen belül főleg Dánia ellen.

A hónap elején jelent meg Dániában az a könyv, melyben a szerző, Per Bech Thomsen összefoglalja a Mohamed-karikatúrák okozta konfliktust, és megpróbál választ találni arra kérdésre, hogy mindebből mi a tanúság. A szerző számos interjút közöl a történet kulcsszereplőivel, köztük a karikatúrák készítőjével és a dán miniszterelnökkel is, írja a Deutsche Welle.