Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Követséget rohamoztak a dühöngő muzulmánok

2006.02.03. 09:11
Folytatják tiltakozásaikat a vallásalapító Mohamed próféta képi ábrázolásán kiakadt muzulmánok. A dán, norvég és francia polgárok életét fenyegető tiltakozók a dzsakartai dán nagykövetséget próbálták megrohanni, sikertelenül.

Feldühödött muzulmánok próbálták megrohamozni Dánia dzsakartai nagykövetségét Indonéziában. A tüntetők be is hatoltak a követségnek otthont adó toronyházba, de a 25. emeleten lévő követséget már nem érték el. Ezért csak a dán jelképeket dobálták meg tojással és rohadt zöldségekkel, valamint egyes jelentések szerint elégettek egy dán zászlót is, jelentette a BBC.


A muzulmánokat dühítő karikatúrák

"Legyetek észnél!"

Az iszlám hívei továbbra is a Jylands-Posten című dán lapban tavaly szeptemberben megjelent, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt dühöngenek. Vallásukban Mohamed ábrázolása önmagában szentségtörésnek számít. Dühüket csak tovább fokozza, hogy egyre több nyugati ország lapjai csatlakoznak a mozgalomhoz, amit egy norvég lap indított el január 10-én a karikatúrák újrapublikálásával. Eddig francia, német, holland, spanyol, magyar lapokban és meglepetésre egy jordániai hetilapban közölték újra a képeket.

Az al-Sihan jordániai bulvárlap főszerkesztője arra hivatkozva közölte a képeket, hogy a most követségeket megrohamozó, dán, francia és norvég polgárokat fenyegető tüntetőknek fogalmuk sincs róla, mi ellen tiltakoznak. "Legyetek észnél" - szálította fel a muzulmánokat szerkesztőségi jegyzetében Dzsihad Momani. "Mi fest rosszabb képet a muzulmán világról? Pár gúnyrajz Mohamedről, vagy az akár mennyegzőkön robbantó öngyilkos merénylők" - tette fel a költői kérdést.

A lap kiadója nem értett vele egyet, és megdöbbenésében gyorsan ki is rúgta a főszerkesztőt. Ahogy a karikatúrákat harmadikként közlő France Soir főszerkesztőjét is kirúgta a lap egyiptomi tulajdonosa.

Nem értik

A karikatúravita a nyugati közvéleményt is megosztja. A BBC online fórumában nyugati liberálisok védik a dühöngő izslám hívőket, mondván ha a szexizmus nem megengedett, akkor a vallással sem lehetne tréfálkozni. Azt azonban minden nyugati hozzászóló elfogadhatatlannak tartja, hogy a muzulmán vitázók szerint a gúnyrajzok okot adhatnak a terrortámadásokra. A két eszmerendszer különbségét talán Randa Ahmed Esza egyiptomi fórumozó hozzászólása tükrözi a leginkább. "A szólásszabadságnak is van határa, hogy éreznék magukat, ha Jézust támadnák a karikatúrák" - kérdezte. Csak annyit üzennénk neki innen, hogy volt már rá példa, nem is egy.