Ambrus
-1 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Bocsánatot kért a Mohammedet cikiző dán lap

2006.01.30. 22:13
Elismerte a Jyllands-Posten című dán lap, hogy Mohammed profétáról készült karikatúra-sorozatuk sérti a muzulmánok érzékenységét. Az egyre dagadó diplomáciai botrány és az egyre hevesebb utcai tiltakozások miatt végül a lap bocsánatot kért a muzulmánoktól.

Közleményben kért bocsánatot a világ muzulmánjaitól a Mohammed profétáról derogáló karikatúrákat közlő dán Jyllands-Posten napilap. A rajzok "nem sértették meg a dán törvényeket, de kétségtelenül megbánthattak sok muzulmánt, s ezért bocsánatot kérünk" - közölte az újság internetes honlapján a képregényről, amely elemi felháborodást keltett szerte az iszlám világban.

Veszélyes tiltakozások

A karikatúra miatt egyre nagyobb tiltakozó megmozdulásokra került sor szerte az arab világban, még a választási eredmények miatt egymással lövöldöző palesztin csoportok is egységesen követeltek bocsánatkérést a laptól, ennek keretében hétfőn elfoglalták az Európai Unió gázai irodáját is.. A tüntetések miatt Dánia, Norvégia és Svédország hétfőn bejelentette, hogy elővigyázatossági intézkedéseket léptettek életbe a Közel-Keleten tartózkodó állampolgáraik védelmére.

A karikatúrák miatt diplomáciai bonyodalom is kerekedett, Líbia dániai nagykövetének visszahívásával kívánt tiltakozni, Szaúd-Arábia pedig már vissza is hívta nagykövetét.

Nem rendszabályozná a sajtót a dán kormányfő

A dán miniszterelnök hétfő este - még az újság bocsánatkérése előtt - a dán TV2 televíziónak úgy nyilatkozott, "személy szerint a hívők iránti tiszteletből sohasem ábrázolná Mohamedet, Jézust vagy más vallási személyiséget oly módon, hogy az sértő lehet mások számára". Ettől függetlenül azonban, mint mondta, pártolja, hogy sajtószabadság van Dániában, a sajtó szabad és független, s minden orgánum maga dönti el, milyen karikatúrát akar megjelentetni.

"Nem kívánom utasítani (a szerkesztőségeket), még kevésbé dönteni arról, mi jelenjék meg a dán médiában" - mondta, hozzátéve, hogy a kormány minden tőle telhetőt megtesz, hogy megoldást találjon e "sajnálatos eseményre".

Az arab világban érzékenyen reagálnak a tréfákra. Gyurcsány Ferenc félresikerült vicce, amikor a magyar fociválogatott szaúdiak elleni döntetlenjét a terroristák elleni harc sikereként értékelte, szintén diplomáciai botrányt okozott. Gyurcsány többszöri bocsánatkérése ellenére is Magyarország elleni katonai válaszcsapást sürgető publicisztika jelenhetett meg Szaúd-Arábiában.