11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Gyurcsány: a szombat nem az én napom volt

2005.02.08. 17:20
Kedden kétszer is bocsánatot kért Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök Orbán Viktor Fidesz-elnök után a szaúd-arábiai futballválogatottat is megkövette, amiért egyes tagjait terroristának nevezte. A miniszterelnök azt szeretné, ha nem rossz poénjai, hanem a tettek árulkodnának Magyarországról.

Másodszor kért elnézést egy nap alatt Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök kedden délután újságírók előtt megkövette a szaúd-arábiai futballválogatottat, amiért a szombati MSZP születésnapon terroristának nevezte a csapat egyes tagjait.

Tudja hol a helye
Gyurcsány Ferenc több elgondolkodtató kijelentést is tett a közelmúltban. Augusztus 28-án a Szólás szabadsága című tévéműsorban azt mondta, hogy a felesége tudja, hol a helye. Másnap reggel a Napkeltében azzal illusztrálta az ember állandóan jobbra törekvő tulajdonságát, hogy csakúgy, mint ahogyan mindenki mindig nagyobb lakásra vágyik, mint ami van neki, a férjek az öregecskedő feleségüket le szeretnék cserélni fiatalabbra.
Gyurcsány bocsánatot kért a kínos mondatért, és egyúttal elismerte egy másik furcsa elszólását is. A parlamentben ugyanis korábban azt állította, hogy Magyarországon "nagy a jólét".
Január végén Gyurcsány a Dohány utcai zsinagógában többször is összekeverte a Teremtőt a Megváltóval a holokauszt alkalmából tartott zsidó istentisztelet előtti beszédében.
"Azt gondolom, hogy egy szatirikus műsorban egy pontatlanul, rosszul és talán hibásan megfogalmazott, szatirikusnak szánt válasz - hát talán csak akkor adhat okot ilyen fokú félreértésre, ha e mögött van-e némi politikai intolerancia, talán fokozott érzékenység, esetenként talán még rosszindulat is" - mondta a kormányfő újságíróknak.

A magyarok dicsősége

Az ügy előzménye, hogy Selmeczi Tibor humorista az MSZP szombati születésnapi rendezvényén - a Heti Hetes című tévéműsort parodizáló alkalmi "Heti Ötös" vezetőjeként - azt kérdezte Gyurcsány Ferenctől, mint korábbi sportminisztertől, miért tekinthető a magyar labdarúgás dicsőségének a szaúdi válogatott ellen elért döntetlen.

A kormányfő azt válaszolta: "A szaúdi királyságot nagyon sokszor vádolják azzal, hogy igazából a világ terrorizmusának legaktívabb pénzügyi támogatói közé tartoznak bizonyos családok. És én azt gondolom, hogy a focisták között, a szaúdi focisták között nagyon-nagyon sok terrorista is volt, a mi fiaink pedig halált megvető bátorsággal küzdöttek ezen terroristák ellen, és ilyen esetben a döntetlen idegenben, ez egy fantasztikus eredmény".

"Nem az én napom volt"

Az újságírók előtt kedden megjelent Gyurcsány azt kérte, hogy a tettei, és ne egy rosszul elmondott poén legyen az, ami eligazítja az embereket abban, mit gondol Magyarországról, a világról. "Akit (...) sértett ez a mondat, okkal vagy ok nélkül, annak elnézését kérem" - mondta.

"Hát, úgy látom, ez a szombat nem az én napom volt" - nyilatkozta Gyurcsány utalva arra, hogy nem ez volt az első bocsánatkérése szombati kijelentései miatt.

A miniszterelnök kedden reggel a Kossuth Rádiónak adott reggeli rádióinterjújában elnézést Orbán Viktortól is, amiért az MSZP nőtagozatának szombati ülésén a Fidesz elnökének címezve azt mondta: "fogja be a száját akkor, amikor a költségvetés világáról beszél". A miniszterelnök kijelentette, "túlságosan keménynek" és "szerencsétlennek" tartja saját megjegyzését.

A Fidesz korábban közleményben kérte fel Gyurcsány Ferencet, hogy a "nemzetközi és sportdiplomáciai bonyodalmak elkerülése érdekében" sürgősen cáfolja azokat a sajtóhíreket, miszerint a szaúd-arábiai futballválogatottat arab terroristáknak nevezte volna.  • Hírek
  • Bankszámla