Oszkár
20 °C
29 °C

Orbán visszaszólt

2005.02.06. 17:58
"Minden biztató szót szívesen fogadok" - reagált az Index kérdésére Orbán Viktor Fidesz-elnök Gyurcsány Ferenc szombati nyilatkozatára, melyben hallgatásra biztatta a költségvetéssel kapcsolatban. A miniszterelnök az MSZP nőtagozatának szombati ülésén szólt be Orbánnak.

"Ezt a hangütést 1988-89-ben tapasztalhattuk, amikor gyülekeztünk, félig törvényesen, március 15-én. Ott mondták a rendőrök, hogy fogja be a száját. Szerintem tizenöt évvel a demokrácia kitörése után ez a hangütés már méltatlan az európai uniós Magyarországhoz. Másfelől nem szerencsés, ha úgy próbál valaki beszélni Magyarország polgáraival - bárkiről legyen szó, nem csak az ellenzékről -, mint ahogyan a pokróc stílusú munkaadók beszélnek a beosztottaikkal".

Orbán szerint a demokráciában az állampolgárok nem beosztottai a miniszterelnöknek. "Nem lehet senkivel szemben ilyen hangot megütni, mert ez méltatlan. Ahelyett, hogy az ország problémáiról komolyan beszélnénk, ilyen kérdésekkel kell foglalkoznunk. Szerintem ezt abba kell hagynunk. A miniszterelnök urat megkérem nagy tisztelettel, ezt ne ismételjük meg többet."

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP nőtagozatának szombati ülésén az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy a Kádár-rendszert nem szabad megpróbálni újraéleszteni. Szerinte vita van az országban arról, hogy az állam sokat költ-e a közösből.

Mint mondta, a közösből a nyugdíjemelést, a köztisztviselői béremelést, az autópályák építését finanszírozták. Szavait Orbán Viktornak címezve megkérdezte, hogy melyiket vegyék el. Felszólította, tegyen javaslatot, ennek hiányában adót kellene emelni, illetve harmadik lehetőségként a kormányfő úgy fogalmazott, hogy a nagyobbik ellenzéki párt vezetője "fogja be a száját akkor, amikor a költségvetés világáról beszél".